VG-duoen Ola Haram og Martin Lægland.
VG-duoen Ola Haram og Martin Lægland.

Avslørte nye Moxnes-tyverier: Slik jobbet VG-journalistene

VG brukte helgen på å snakke med Bjørnar Moxnes og trygge han før publisering av saken om tyveriene: – Han hadde vært igjennom en gigantisk tørketrommel.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ettermiddag avslørte VG en ny vending i sakene om tidligere Rødt-leder og stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes. Da kunne VG avsløre at Moxnes var tatt for fem nye tyverier, og at han går ut med at han har et psykisk helseproblem. 

Bak saken står VG-journalistene Martin Lægland, Ola Haram og Siri B. Christensen.

De forteller at de jobbet med saken gjennom hele helgen, etter at de først tok kontakt med Moxnes fredag i forrige uke og konfronterte han med informasjonen om politianmeldelsen. Da gikk tiden til å ha dialog med Moxnes.

– Vi brukte mye tid med han igjennom helgen for å trygge han. Så ledet det til at vi publiserte saken på mandag, sier Ola Haram til Medier24. 

Hensyn og varsomhet

I Vær Varsom-plakatens punkt 3.9, står det at mediene skal opptre hensynsfullt i det journalistiske arbeidet, og at man skal huske at mennesker i sjokk eller sorg er mer sårbare enn andre.

– Slike saker setter helt andre krav til hensynsfullhet enn vanlige saker. Når mennesker i sårbare situasjoner, som Moxnes er, til tross for at han er en maktperson, så skal hensyn og varsomhet være fremst i pannebrasken. Samtidig har både VG og jeg og Ola gode rutiner og erfaring med å jobbe med krevende saker som krever ekstra hensyn, sier Lægland. 

Han legger til at en slik sak endrer seg når Moxnes forteller at han har psykiske helseproblemer.

– Da tar man hensyn, sier Lægland.

Retraumatiserende

– Han hadde vært igjennom en gigantisk tørketrommel med forrige sak fra Gardermoen. Og dette retraumatiserte ham på et vis. Derfor var det viktig for oss å spørre hvilke hensyn han ønsket at vi skulle ta, uten at det la noen begrensninger på hva vi skulle skrive, legger Haram til.

En av tingene som ble gjort var at intervjuet ble gjennomført på video.

– Vanligvis vil man møtes i slike store saker, og det gjelder nesten uten unntak. Man vil ta praten ansikt til ansikt. Men igjen, her er det hensyn, og når han sier at han ikke er klar for det, så respekterer vi det, og tar det på video, forteller Lægland.

Han legger til at politikere er vant til harde intervjuer.

– De er profesjonelle kilder. Men dette er et helt annet intervju, det handler om en persons psykiske helse.

I tillegg leste journalistene opp hele manuset for Moxnes før publisering, slik at han skulle vite hva som kom.

Tonet ned

De forteller at de også tonet ned saken veldig.

– Blant annet så blir videoen fra Gardermoen nå stilt i et annet lys når han er syk, så den har vi ikke med i saken. Så vi har tonet ned henvisningen til saken fra i sommer, sier Haram.

Lægland legger til:

– Dette er en sak hvor man ikke trenger de sterke virkemidlene. Både på grunn av hensynet til Moxnes, men også fordi saken ikke trenger det. Saken er sterk nok, sier han.

Og journalistene forteller at de har vært i kontakt med Moxnes i etterkant av saken.

– Han er jo ikke glad for at saken kommer, men mitt inntrykk er at han satte pris på vår håndtering av saken, sier Haram.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS