– Overvåkningsvideoen er med på å dokumentere det faktiske hendelsesforløpet inne i butikken, sier VGTV-redaktør Rolf Sønstelie til Medier24.

Derfor publiserte VG  overvåkningsvideoen med Moxnes

VG var først ute med videoen med Rødt-lederen. – Er med på å dokumentere det faktiske hendelsesforløpet, forklarer VGTV-redaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Mandag kveld publiserte VG overvåkningsvideoen av Rødts partileder Bjørnar Moxnes på Gardermoen, som viser at han tar et par solbriller fra en butikk.

I egen faktaboks i saken forklarer VG hvorfor de velger å publisere videoen. 

Der skriver de blant annet at Moxnes aktivt har søkt seg til makt i politikken, og «må derfor forvente at problematiske valg han tar har høy offentlig interesse og reiser spørsmål om hans tillit

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Ikke brutt påleggg

Moxnes har selv uttalt til TV 2 at han vil bidra til åpenhet og ønsker at video og bilder publiseres, samt via partisekretæren i Rødt. 

Det er også et argument VG trekker fram.

– Vi redegjorde for den redaksjonelle vurderingen for å publisere videoen i saken i går. Overvåkningsvideoen er med på å dokumentere det faktiske hendelsesforløpet inne i butikken, skriver VGTV-redaktør Rolf Sønstelie i en melding til Medier24.

TV 2 skriver mandag at de er i besittelse av bildene, men at påtalemyndigheten har lagt ned pålegg om at de ikke publiseres.

Det er et pålegg også VG fikk.

– Vi og sikkert andre medier har søkt om innsyn og fikk det i går. Et vilkår var at vi ikke publiserte bildene, bare beskrive det de viste. Slike vurderinger er vanskelige, men vi valgte å ta imot dokumentene og følge pålegget, forteller Sønstelie.

Taus om video-kilde

Videoen lå ikke i dokumentene VG fikk innsyn i i går, bare stillbilder.

– Vi har jobbet med overvåkingsvideoen på ordinær journalistisk måte. Noe mer kan vi ikke si om det, forteller Sønstelie.

NRK har publisert 20 sekunder av VGTVs video, mens Nettavisen har publisert en 1 minutt og 49 sekunder lang video - med VGTV-vannmerket på seg. 

Sønstelie opplyser at de sa ja til at NRK kunne bruke et antall sekunder.

– Enkelte andre tok hele videoen uten å spørre, noe vi reagerte på. Vi mener det verken er i tråd med sitatretten eller god skikk, sier han.

Sønstelie reagerer på Nettavisens praksis, og mener den ikke er å tråd med sitatretten.

Den kritikken avviser Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum.

– Etter vår vurdering har VG ingen opphavsrett til en overvåkningsvideo fra Gardermoen, sier Stavrum.

Medier24 har vært i kontakt med Rødt, som viser til tidligere uttalelser om publisering av videoen, blant annet at Bjørnar Moxnes selv har uttalt at han vil bidra til åpenhet og har samtykket til at medier viser bildene fra Gardermoen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS