NRK-kritiker Marta Norheim har gått hardt ut mot terningkast i Morgenbladet.

Terningbråk i NRK: Trillenekt og sterke reaksjoner

– Jålene i NRK graver en grøft de selv detter ned i nå, sier Dagbladets Anders Grønneberg til Journalisten.

Publisert

– Jeg kommer aldri til å trille terning, uttalte NRK-kritiker Marta Norheim til Morgenbladet tidligere denne uken.

Bakgrunnen er terningbråket i NRK, som først ble omtalt av Journalisten mandag. NRK har besluttet å innføre terningkast for alle anmeldelser de publiserer på nett, det inkluderer også for litteratur.

Planen skal implementeres etter sommeren, bekreftet NRK overfor Journalisten.

– Dette er noe som flere av kritikerne synes er svært vanskelig. De er veldig bekymret for at dette er et slags fall for det kommersielle. Dette er jo ting som jeg tar på ytterste alvor, uttalte prosjektleder for anmeldelser i NRK, Rune Håkonsen, til Journalisten.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Møter sterk kritikk

Ifølge avisen er flere kritikere svært kritisk til terningkastene.

– Vi er jo unisont mot dette. Ingen av kritikerne synes det er noen god idé. Det har aldri vært noen krav fra lytterne og leserne at vi skal ha terningkast, sa NRK-anmelder Knut Hoem til Journalisten.

Det er ikke bare NRK-anmeldere som reagerer på grepet. I Klassekampen kaller Forfatter Tove Nilsen det for «stupid og opportunistisk» å gi terningkast på bøker.

– En roman eller et skjønnlitterært verk er ikke med i noen konkurranse om terningtall. Jeg har opplevd å få terningkast seks og terningkast én på samme dag – fra to relativt oppegående kritikere. Det sier noe, sier hun til avisen.

Litteraturprofessor Erik Bjerck Hagen, som har skrevet flere bøker om litteraturkritikk, har et mer åpent syn.

– Vi har levd med dette i alle slags aviser i årevis allerede. Jeg lar meg ikke vippe av pinnen. Jeg leser for eksempel en anmeldelse i Dagbladet med like stor interesse enten den har terningkast eller ei, sier han til Klassekampen.

Kritiserer kritikerne

Dagbladets anmelder og journalist Anders Grønneberg er ikke fremmed for å trille terning gjennom sin karriere. Han reagerer på NRK-kritikernes respons på nyheten.

– De er oppblåste, finkulturelle forståsegpåere som prøver å heve seg opp og over noe de ikke er, sier han til Journalisten.

Han påpeker overfor avisen at man kan anse terningkastet som en oppsummering av argumentasjonen i anmeldelsen - og at det i motsetning til i terningspill, ikke er flaks involvert når noen får anmelderens dom.

– Jålene i NRK graver en grøft de selv detter ned i nå, men de kan bare ligge der, så kan vi plassere terninger så lenge. Jeg er en stolt terningkaster, det kan du avslutte med, sier han til avisen.

Powered by Labrador CMS