– Situasjonen i Troms og Finnmark er litt annerledes enn i Viken, svarer NRKs direktør for distriktsdivisjonen, Marius Lillelien, på e-post til Medier24 om hva som skjer med NRK Troms og Finnmark.
Fylkestinget i Troms og Finnmark har allerede vedtatt at de ønsker å reversere regionsreformen, som slo sammen de to nordligste fylkene i landet.
Lillelien skriver at NRK skal se på hva dette betyr for det sammenslåtte distriktskontoret i Troms og Finnmark, og at de vil bruke tid på å diskutere dette både i ledelsen i Distriktsdivisjonen og i Region Nord før det tas en beslutning.
– Troms og Finnmark er et stort område både i areal og befolkningsmønster. Vi valgte å beholde radiosendinger både i gamle Troms og Finnmark for å sikre et godt lokalt tilbud til hele befolkningen. TV-sendingen har hele tiden vært felles.
– For brukerne av våre tilbud i Troms og Finnmark vil en politisk beslutning om endring av regionen derfor ikke være veldig merkbar, fortsetter Lillelien.
NRKs direktør for distriktsdivisjonen mener tiden etter sammenslåingen har gitt dem muligheter til tettere samarbeid og felles bruk av kompetanse og ressurser.
– Vi tar de gode erfaringene fra dette med oss videre når vi nå på ny skal vurdere NRKs struktur i Troms og Finnmark.
– Har et erfaringsgrunnlag
Klubbleder i NRK Finnmark, Christian Kråkenes, er klar på at det er opp til NRK å finne ut hvordan de vil legge opp strukturen rundt distriktskontoret.
– Burde NRK følge fylkestinget i Troms og Finnmark og vedta en oppsplitting av distriktskontoret?
– Akkurat nå er det ikke riktig av meg å målbære noen synspunkter på hva NRK bør gjøre, men jeg konstaterer at det ikke er formidlet noen ny politikk fra NRKs side etter sammenslåingen for to år siden, svarer Kråkenes til Medier24.
Han viser til at ett av hovedargumentene var at NRKs distriktsstruktur skulle følge den nye fylkesinndelingen.
NRK Troms og Finnmark har også tidligere vært slått sammen til et distriktskontor, før de igjen ble oppløst.
Kråkenes synes samarbeidet med Troms fungerer godt, men påpeker samtidig at den eneste praktiske forskjellen etter sammenslåingen i 2020 er at de deler den lokale nettsiden og har samme distriktsredaktør.
– Er det bedre forutsetninger for å finne en god løsning i NRK Troms og Finnmark da dere har en lengre historie sammen?
– Det er klart av vi har vært borti dette før og har et erfaringsgrunnlag. Jeg opplever at fagforeningen har en fin dialog med redaksjonsledelsen om store og små ting. Så jeg tror vi skal få fram de relevante temaene i en diskusjon.
– Har et historisk godt og langt samarbeid
Heller ikke klubbleder i NRK Troms, Håkon Iversen, ønsker å si så mye om hva NRK burde eller ikke burde gjøre.
– Det har jeg ikke lyst til å ta stilling til nå, og jeg ønsker ikke å forhåndsprosedere dette i mediene, sier Iversen til Medier24.
Han er likevel klar på de vil gå inn i dialog med NRK om det blir en reell problemstilling.
– Men det er klart om det blir aktuelt, så setter vi oss ned med NRK for å diskutere om hvordan det bør gjøres.
– Hvordan har samarbeidet med NRK Finnmark vært siden sammenslåingen?
– Vi har et historisk godt og langt samarbeid. Det har vi fortsatt med etter sammenslåingen, svarer Iversen.