Christian Strand ser seg selv i speilet i den nye NRK-serien Gitt bort.
Christian Strand ser seg selv i speilet i dobbelt forstrand i den nye NRK-serien Gitt bort.

NRK-profilen utforsker egen adopsjonshistorie

– Jeg håper serien kan gi folk mot til å møte sin største frykt, sier Christian Strand. 

Publisert Sist oppdatert

NRK-journalist og programleder Christian Strand utforsker sin egne sårbare og ukjente adopsjonshistorie i den nye NRK-serien Gitt bort.

Strand ble adoptert fra Indonesia som baby, men har aldri undersøkt sin egen bakgrunn - eller vært interessert i det. 

Før nå. 

– Jeg går fra å fleipe med at jeg er adoptert og tenke at det ikke betyr noe, til å ville finne ut hvem jeg egentlig er, sier Strand i NRK programomtale

Før tidligere har han ikke vært interessert i å finne ut noe mer. Både fordi han frykter sannheten, men også fordi han ikke ville såre sine foreldre. 

Christian Strand fikk støtte av ektefellen Madeleine Strand under arbeidet med serien. – Uten henne og barna ville det ikke gått, sier Strand.

– Jeg var redd for å virke utakknemlig for det livet jeg hadde fått her i Norge og for at de skulle bli lei seg hvis jeg stilte for mange spørsmål om hvor livet mitt startet, sier Strand.

I serien - som består av fire episoder - møter også Strand to andre nordmenn som er adoptert: Priyangika Samanthie og Magnus Helio Holen.

Samanthie er selv engasjert i å avdekke det hun mener er kritikkverdige forhold innenfor adopsjon. Hun utfordrer Strand til å utforske hele sin historie og til «å gi hans biologiske mor en plass i bevisstheten hans», opplyser NRK. 

– Jeg håper serien kan gi folk mot til å møte sin største frykt, og at man skjønner at alt ikke er så svart-hvitt som man først gjerne tror. Også håper jeg at mange synes det er spennende å følge meg helt til Indonesia - fødelandet mitt der jeg ikke har vært siden jeg ble født, sier Strand.

Gitt bort har premiere 27. november. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS