Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ble intervjuet i saken, men mener et viktig sitat ble utelatt.
Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ble intervjuet i saken, men mener et viktig sitat ble utelatt.

Cutters klager inn NRK til PFU

Frisørkjeden mener NRK bevisst ignorerer informasjon i sak om kontantbetaling. 

Publisert Sist oppdatert

Frisørkjeden Cutters har klaget inn NRK til PFU. Det skjer etter at mediehuset har skrevet en sak om at Cutters bryter loven ved å ikke godta kontantbetaling i sine salonger. 

I saken er jusprofessor ved UIB, Hans Fredrik Marthinussen, sitert. 

Etter saken ble publisert, gikk Marthinussen ut på X/Twitter, hvor han la ut korrespondansen med NRK. Han påpekte at hans sitat var tatt ut av kontekst, og at hans sitater om at bedrifter som ikke tar i mot kontantbetaling ikke bryter loven, ikke ble tatt med. 

I ettertid er det lagt inn en rettelse i saken.

– Bevisst ignorerer informasjon

Nå har Cutters klaget inn NRK med tillatelse fra Marthinussen. Medier24 har sett klagen. 

I klagen står det: 

«Når saken blir publisert inneholder den ingen sitater eller synspunkter fra Marthinussen. Det fremstår derfor som om hun (journalisten journ.anm) bevisst ignorerer informasjon fra det som burde være en troverdig og kvalifisert kilde, fordi dette strider med det forhåndsbestemte narrativet om at «Cutters bryter loven»»

Skal opp til full behandling

Cutters har klaget inn mediehuset på punktene 3.2 om kildebredde og kontroll av fakta, 3.7 om å gjengi kilder korrekt og 4.4 om tittel og vinkel. 

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk
Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk

«Å skrive at Cutters bryter loven er en svært alvorlig anklage. Når det i tillegg ikke stemmer, eller i beste fall ikke er utvilsomt, utgjør dette en grov feil som er begått av journalisten. For Cutters sin del er det snakk om et betydelig omdømmetap om våre eksisterende og potensielle kunder tror de har å gjøre med en kriminell aktør.»

Fagleder i PFU-sekretæriatet, Trude Hansen, bekrefter til Medier24 at de har mottatt klagen, og at saken skal opp til full behandling. 

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk sier til Medier24 at de har mottatt klagen fra PFU.

– I første omgang går vi igjennom den her hos oss. Og i respekt for PFUs klagebehandling og klagerne vil vi ikke kommentere mens klagen behandles, sier han.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS