Leder i Norsk Journalistlag, Dag Idag Tryggestad og generalsekretær i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.

Pressetoppene reagerer: – Skandaløst å utlevere Assange

Generalsekretær for Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, mener dommen setter nobelprisutdelingen i et krevende lys og har en oppfordring til norske redaktører.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Det er et bisart sammenfall i tid, og setter hele nobelprisdelingen i et automatisk krevende lys, sier generalsekretær for Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.

I dag har en britisk ankedomstol besluttet at WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange kan utleveres til USA.

Hun forteller at Nobelprisen er ment å være for ytringsfrihet og retten til tilgang på informasjon, og det er ingen andre i verden i dag som i større grad har vært det enn Wikileaks-gründeren, ifølge Løken Stavrum.

– Han har vært en formidler og ytrer av fri informasjon.

– Nedslående nyhet

Hun sier mulighetene for utlevering er en dårlig nyhet, men ikke uventet.

– Det var jo et tynt håp at han ikke skulle utleveres. Det er en nedslående nyhet.

På den andre siden påpeker Løken Stavrum at Assange ikke er på vei til USA ennå, og har en oppfordring til norske redaksjoner:

– Jeg håper saken fortsatt kan treneres. Og det er fortsatt mulig å stå opp for Assange, og mulig å markere støtte.

Også i lys av Nobelprisen som deles ut i dag, mener Løken Stavrum det er ekstra viktig å stå opp for både Assange og varsleren Edward Snowden.

– Man har en anledning nå til å ta fredsprisens budskap på alvor: retten til informasjon er helt grunnleggende for demokratier. Det var nettopp retten til informasjon om USAs krigsforbrytelser som gjorde at Assange havnet i den situasjonen han havnet i.

– Nobelprisen er ikke til journalistikk, men til rammene for journalistikk: retten til ytringsfrihet og informasjon, legger hun til.

– Skandaløst

– Skandaløst å utlevere Assange, skriver Norsk Journalistlag i en pressemelding fredag formiddag.

Dag Idar Tryggestad, leder i NJ, er klar på at avgjørelsen er feil.

– Dette er en trist dag. De britiske dommerne tok feil avgjørelse da de åpnet for utleveringen av Julian Assange til USA, sier Tryggestad.

Videre skriver NJ at de tar avstand fra dette forsøket på å innskrenke pressefriheten og begrense medienes mulighet til å holde mektige aktører ansvarlige for kritikkverdige og ulovlige handlinger.

– Norske og utenlandske journalister må fortsette å publisere hemmeligstemplet informasjon, når dette er blitt vurdert som nødvendig for å oppfylle samfunnsoppdraget, sier Tryggestad.

Også det russiske Utenriksdepartementet har reagert på avgjørelsen fra den Britiske ankedomstolen:

– Dette er en skammelig kjennelse mot en journalist og offentlig person. Det er nok en manifestasjon av det kannibalistiske verdenssynet til den anglosaksiske alliansen, skriver talskvinne Maria Zakharova for russisk UD på meldingstjenesten Telegram.

Powered by Labrador CMS