Dag Idar Tryggestad.

En tredjedel av norske journalister utsatt for hets, trakassering eller sjikane

NJ-lederen sier til Journalisten at mediene må ta sjikanen og truslene på alvor.

Publisert Sist oppdatert

I Journalistundersøkelsen 2022 kommer det frem at en tredjedel av Norsk Journalistlags (NJ) medlemmer opplever at de er blitt utsatt for sjikane, hets, krenkelser eller trakassering fra kilder, intervjuobjekter eller publikum det siste året.

Det skriver Journalisten onsdag.

Det er NJ som har kartlagt arbeidsmiljø for norske journalister, og undersøkelsen er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved Oslo Met.

NJ-leder Dag Idar Tryggestad mener sjikane og trusler må tas på alvor i mediene.

– Det er ting redaksjonene burde snakke om. Trykket kan bli massivt når man ofte får tilbakemeldinger på at man er udugelig, at man står i ledtog med noen eller at man er politisk vridd, sier Tryggestad til Journalisten.

Blant dem som er blitt truet eller sjikanert, svarer 60 prosent at det var på epost, tekstmelding eller via brev. Andelen fra kommentarfelt og sosiale medier var henholdsvis 42 og 43 prosent, ifølge Journalisten.

Hele 77 prosent svarer at det var rollen som journalisten når det kommer til egenskaper ved journalisten som var årsak til sjikane, trusler eller trakassering.

41 prosent svarer at det går på journalistisk sak og ikke person.

Når det gjelder å ha blitt utsatt for vold fra publikum eller kilder i løpet av det siste året, svarer 0,45 prosent at de har blitt utsatt for det.

Powered by Labrador CMS