Disse seks ble omtalt mye i norske medier i 2022. Fra venstre: Jonas Gahr Støre, Erna Solberg, Therese Johaug, Erling Braut Haaland, Ingvild Kjerkol og Volodymyr Zelenskyj.
Disse seks ble omtalt mye i norske medier i 2022. Fra venstre: Jonas Gahr Støre, Erna Solberg, Therese Johaug, Erling Braut Haaland, Ingvild Kjerkol og Volodymyr Zelenskyj.

Kun en kvinne blant de ti mest synlige i norsk presse

Kvinnene som omtales oftest i norsk presse jobber innen politikk.

Publisert Sist oppdatert

Analysebyrået Retriever har samlet sammen oppslag, og laget listen over hvem som får mest synlighet i norske medier. De har sett på hvem som ble oftest omtalt i hele fjor.

– Artikler publisert på papir og nett er inkludert i datagrunnlaget, og vi har telt både norske og utenlandske personer omtalt i norske medier, sier Norgessjef i Retriever, Guro Lindebjerg.

På førsteplass troner statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Blant de ti mest synlige personene er det kun en kvinne - tidligere statsminister og partileder i Høyre, Erna Solberg.

Se hele listen i bunn av saken.

– Utvider vi listen til de 40 mest synlige finner vi 12 kvinner og 28 menn.

De fant akkurat de samme tallene i 2020 og i 2019. I 2021 var fordelingen 11 kvinner og 29 menn.

– Det er i all hovedsak politikere og idrettsprofiler som får mest synlighet i mediene. 27 av de 40 mest omtalte personene er knyttet til politikken og 12 til idrett, sier Lindebjerg

Hun sier det er en overvekt av menn som er synlige både når det gjelder politikk og idrett. Av de 27 politikerne på listen er 17 menn og 10 kvinner, og av de 12 idrettsutøverne på listen er ti menn og to kvinner.

– Det er med andre ord primært innen politikken vi finner de mest synlige kvinnene.

Hun sier det er ikke nødvendigvis en perfekt balanse mellom menn og kvinner som bør være målet i norsk presse.

– Målet bør være å reflektere og diskutere hva disse konstante forskjellene betyr og hva det fører med seg, sier hun.

Powered by Labrador CMS