Skjermdump av illustrasjon til Artikkelserien «En syk skinasjon» ble publisert over flere måneder i 2021 og 2022.
Artikkelserien «En syk skinasjon» ble publisert over flere måneder i 2021 og 2022.

Dagbladet får refs for artikler om spiseforstyrrelser

Komité mener Dagbladet har brutt loven, skriver Khrono.

Publisert Sist oppdatert

Forskningsetisk komite mener undersøkelsene som Dagbladet gjorde til sin artikkelserie «En syk skinasjon» om spiseforstyrrelser, er søknadspliktig helseforskning, ifølge Khrono.

I fjor vant Dagbladet prisen for Årets sportsjournalistiske arbeid med artikkelserien om spiseforstyrrelser i ski-sporten, der de tok i bruk det de kalte «nye journalistiske metoder».

«Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar», oppgir de på artikkelsiden.

Avisa brukte blant annet eksperter fra Høgskolen i Innlandet, Oslo universitetssykehus og Norges idrettshøgskole.

Hverken Dagbladet eller forskningsmiljøene hadde forhåndsgodkjenning fra regionale forskningsetiske komiteer (REK). Helseforskningsloven sier at allP helsefaglig forskning i Norge skal ha slik godkjenning, skriver Khrono.

«NEM er av den oppfatning at dette prosjektet er helseforskning og skulle hatt en forskningsetisk forhåndsgodkjenning fra REK før arbeidet startet», skriver Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM), ifølge avisen.

Ettersom Dagbladet ikke søkte om etisk godkjenning, mener NEM at Dagbladet har brutt helseforskningsloven.

Dagbladet er uenig i NEMs konklusjon.

— Vi mener at dette er en konklusjon de trekker på tynt grunnlag, og altfor raskt. Vi sitter nå og vurderer hvordan vi skal håndtere dette. Uten å gå inn i selve saken, vil vi nok på en eller annen måte reagere på konstateringen av at dette er forskning og ikke journalistikk, sier redaktør i Dagbladet Lars Helle til Khrono.

Powered by Labrador CMS