Skjermdump av video av hendelsene i Kongsberg i fjor, som har skapt sterke reaksjoner.
Videoen av hendelsene i Kongsberg har skapt sterke reaksjoner.

Presseforbundet reagerer på innsyns-nekt etter politivold-kvelden i Kongsberg

Politiet vil ikke gi ut loggen fra kvelden: – Det er ikke godt nok, sier Presseforbundets jurist til Dagbladet.

Publisert Sist oppdatert

Presseforbundet reagerer på at politiet ikke vil gi ut politiloggen fra politivold-saken i Kongsberg, skriver Dagbladet.

– Skal politiet holde tilbake slike opplysninger kreves gode grunner, formulert i loven som at unntak må være «nødvendig», sier jurist Kristine Foss i Norsk Presseforbund til Dagbladet. Hun har sett avslaget.

Saken har fått mye oppmerksomhet i norsk presse, etter at Dagbladet publiserte en video som blant annet viser at en politibetjent slår en 26 år gammel mann gjentatte ganger.

Politibetjenten står tiltalt for politivold.

En rekke mediehus har kastet seg inn i dekningen av saken, med Dagbladet i spydspissen.

Ifølge Dagbladet ble deres innsynsbegjæring i PO-loggen, som er basert på rapporter fra felt inn til operasjonssentralen, avslått av Sør-Øst politidistrikt.

Foss i Presseforbundet mener at loggen er i offentlighetens interesse og at det ligger i kjernen av pressens samfunnsoppdrag å ettergå politiet i slike saker, der det kan være snakk om misbruk av politimakt.

I et svar på kritikken opplyser politiet til Dagbladet at det er mulig å klage på avslaget - videre anfører de at saken er under etterforskning og at de ikke vet om utlevering av opplysningene kan skade etterforskningen.

Foss mener at svaret ikke er godt nok.

– Politiet gir i avslaget ingen konkret begrunnelse for hvorfor loggen må holdes tilbake, utover at det pågår en etterforskning og at ting er «uavklart». Det er ikke godt nok, sier Foss til Dagbladet.

Dagbladet har påklaget innsyns-nekten.

Powered by Labrador CMS