Tron Strand er leder i Pressens offentlighetsutvalg.
Tron Strand er leder i Pressens offentlighetsutvalg.

Reagerer på forslag til endring av offentlighetsloven

– Forslaget har dramatiske konsekvenser for innsynsretten i Norge, sier leder for Pressens offentlighetsutvalg Tron Strand.

Publisert Sist oppdatert

Fredag sendte Regjeringen ut et forslag om endring av offentlighetsloven.

Forslaget legger opp til fullstendig hemmelighold for alt av interne dokumenter - og vil frarøve offentligheten enhver mulighet til å finne ut at de interne dokumentene faktisk eksisterer, mener Pressen offentlighetsutvalg.

Justis og beredskapsdepartementet har foreslått at journalinnføringer som gjelder organinterne dokumenter, kan unntas offentlighet - og at disse innføringene ikke trenger å publiseres i offentlige innsynsjournaler.

– Jeg er fullstendig sjokkert og tatt på senga over at regjeringen velger å presentere et sånt lovforslag fredag ettermiddag før hele Norge tar ferie. Går dette gjennom kan forvaltningen holde tilbake ethvert spor av det de selv definerer som internt i sin saksbehandling, sier utvalgets leder Tron Strand.

– Forslaget har dramatiske konsekvenser for innsynsretten i Norge og bryter fullstendig med det regjeringen har frontet i regjeringsplattformen om at den er for åpenhet. Dette viser en regjering som går inn for mest mulig hemmelighold. Det norske demokratiet har ingenting å tjene på at offentlige myndigheter skjuler seg bak lukkede dører når de skal arbeide med saker av betydning for landets innbyggere.

Fristen for å levere svar til høringen er 5. juli.

Powered by Labrador CMS