Alexandra Beverfjord.
Alexandra Beverfjord.

Medlem i Taliban-delegasjonen kobles til norsk journalists død - Dagbladet reagerer

Et av medlemmene i Talibans delegasjon som lørdag landet i Norge, er broren til lederen av Haqqani-nettverket som sto bak angrepet på Serena Hotel i 2008.

Publisert Sist oppdatert

I angrepet på hotellet i Kabul ble den norske journalisten Carsten Thomassen skutt og drept. Thomassen fulgte daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre på et besøk i Kabul.

En norsk UD-tjenestemann ble også hardt skadd i angrepet, og fem andre personer ble drept.

Mohammed Anas Zadran, som også er kjent som Anas Haqqani, er seniorrådgiver i innenriksdepartementet i Afghanistan, og er et av de 15 medlemmene i delegasjonen som i tre dager skal ha forhandlinger på Soria Moria hotell i Oslo, skriver VG.

Svartelistet

Ifølge NRK var han svartelistet av USA for bånd til terrorvirksomhet, og han er lillebroren til den beryktede Sirajuddin Haqqani.

Sirajuddin Haqqani er nå innenriksminister og var lederen for Haqqani-nettverket, som ifølge FNs sikkerhetsråd sto bak angrepet på hotellet.

Tidligere utenriksjournalist i Dagbladet, Jan-Erik Smilden, reagerer kraftig på at Anas Haqqani er en del av delegasjonen, og lurer på hvor nøye Utenriksdepartementet har sjekket deltakerne.

– Jeg reagerer som venn og kollega av Carsten, fordi jeg synes det er så horribelt og umusikalsk at Anas Haqqani er med i delegasjonen og får komme til Norge, sier han.

Dagbladets sjefredaktør Alexandra Beverfjord kaller besøket absurd og uhørt.

– Vi reagerer sterkt på at Anas Haqqani, som er høyt oppe i nettverket som er pekt ut til å stå bak terrorangrepet og drapet på Dagbladets journalist Carsten Thomassen i januar 2008, er med på dette Oslo-besøket, sier hun.

– Stor forståelse

– Vi har stor forståelse for at mange synes det er vanskelig og er kritiske til at vi arrangerer disse møtene i Norge, skriver statssekretær Henrik Thune i Utenriksdepartementet i en epost til VG.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt understreket overfor NRK søndag at det er Taliban selv om har valgt hvilke folk som skulle sendes til Norge. Hun ble ikke spurt om angrepet der Thommassen ble drept, men kommenterte at Haqqani står på USAs terrorliste.

– Vi vet at en del av disse er ettersøkt, og det er også derfor de har kommet til Norge på den måten de har kommet, sa Huitfeldt.

Den 15 mann store Taliban-delegasjonen ble fløyet til Norge i et privatfly, som norske myndigheter leide for anledningen.

Powered by Labrador CMS