Amund Djuve, sjefredaktør i Dagens Næringsliv.

Dagens Næringsliv beklager etter 22. juli-kommentar: – Den setningen burde vi ikke ha skrevet

«Det var aldri vår intensjon, men når det ble resultatet så vil vi i dag si at vi beklager at det ble slik», skriver Dagens Næringsliv tirsdag ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Tirsdag formiddag publiserte Dagens Næringsliv (DN) en leder hvor de beklager deler av en lederartikkel fra høsten 2011.

Det er særlig setningen «(...) så lenge ofrene ytrer seg i det offentlige rom, har de også et ansvar», som DN nå beklager.

«Denne setningen ser ikke bra ut i ettertid. Vi forstår at den kan ha medvirket til å gjøre det vanskeligere for overlevende å ytre seg. Det var aldri vår intensjon, men når det ble resultatet så vil vi i dag si at vi beklager at det ble slik», skrivet DN.

– Den setningen burde vi ikke ha skrevet

Sjefredaktør og administrerende direktør i DN, Amund Djuve, sier til Medier24 at han ikke har mulighet til å svare på spørsmål på telefon.

Han skriver likevel dette i en sms:

– Utgangspunktet er debatten som har vært den siste tiden etter bl.a Snorre Valens bok og Elin L’Estranges kronikk. Den gjorde oss oppmerksom på hva vi skrev i 2011 og hvordan formuleringen i den lederen dessverre kan ha gjort det vanskelig for ofrene å ytre seg, skriver Djuve og fortsetter:

– Den setningen burde vi ikke ha skrevet, og derfor var det åpenbart at vi måtte beklage når vi nå ble gjort oppmerksom på formuleringen vår den gangen og konsekvenser av den.

– Hvorfor tok det DN ti år å beklage?

– Det er nå debatten kom og det er nå denne lederen har blitt problematisert, svarer Djuve.

«Gå i seg selv»

De siste ukene har flere overlevende etter terrorangrepet 22. juli fortalt om sine erfaringer med det offentlige ordskiftet i tiden etter.

Elin L’Estrange, som er Arbeiderparti-politiker og Utøya-overlevende, skrev en kronikk i Aftenposten hvor hun kritiserer mediene for å gjøre det debattklima vanskeligere for overlevende.

Snorre Valen fulgte opp kronikken med en kommentar i Medier24 hvor han kritiserer mediene for å ikke ta selvkritikk.

Her trakk Valen frem nettopp DNs lederartikkel fra 2011 som et eksempel på hvordan meningsbærende presse gjorde det vanskeligere for de overlevende å komme til orde i offentligheten.

I tirsdagens leder skriver DN at alle som ble direkte rammet av terroren skal ha full rett til å ytre seg uten at det pålegges spesielt ansvar.

«Når det ikke ble slik, bør alle som kan ha medvirket til det gå i seg selv. Også vi i DN», skriver de.

Tidligere har også flere reagert på ansvarlig redaktør Nettavisen Gunnar Stavrums kommentar fra 2012, Hull på verkebyllen MS Thorbjørn.

Daværende politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Silje Grytten, mener Stavrum burde si unnskyld for kommentaren som hun mener kritiserer tidligere AUF-leder Eskil Pedersen for å flykte fra Utøya i MS Thorbjørn.

Powered by Labrador CMS