Daværende politisk rådgiver i Arbeiderpartiet Silje Grytten og ansvarlig redaktør i Nettavisen Gunnar Stavrum.

Raser mot ni år gammel Gunnar Stavrum-kommentar: – Såret mange

Flere tar til orde for at Gunnar Stavrum må si unnskyld for 22. juli-kommentaren om MS Thorbjørn og Eskil Pedersen. – Jeg har verken ment, skrevet eller insinuert det Silje Grytten hevder, svarer Stavrum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Mandag publiserte tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Sigurd Grytten, en Facebook-post hvor han mener at Nettavisens ansvarlig redaktør, Gunnar Stavrum, må beklage kommentaren Hull på verkebyllen MS Thorbjørn.

Kommentaren, som var skrevet i 2012, handler om daværende AUF-leder Eskil Pedersen og hans flukt fra terrorangrepet på Utøya.

I Facebook-posten går flere hardt ut mot Nettavisens ansvarlige redaktør. De mener kommentaren er kritikk mot Pedersen og de andre som flyktet fra Utøya med båten MS Thorbjørn.

Mange tar til orde for at Stavrum nå skal beklage kommentaren.

Daværende politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Silje Grytten, er en av dem.

Silje Grytten og Sigurd Grytten er for ordens skyld søsken.

Hun mener det er på tide at Stavrum sier unnskyld for kommentaren som hun mener har såret mange, også i dag.

– Uansett hvilken intensjon han måtte ha, så har den teksten såret mange. Ti år etter terrorhandlingene burde han innsett det, tatt ansvar og sagt unnskyld for den teksten, sier Grytten til Medier24.

Vanskelig å tolke på andre måter

I Facebook-posten svarer Stavrum på kritikken fra Grytten med at han aldri har ment det hun kritiserer han for.

Grytten mener Stavrum har et spesielt ansvar for å opptre anstendig som ansvarlig redaktør i en seriøs avis, og mener det ikke er mulig å lese kommentaren på andre måter enn at han er kritisk til at blant annet Eskil Pedersen ble med MS Thorbjørn.

– Det er vanskelig å tolke det på andre måter enn at han mener det var galt å dra på den måten, og mener at kritikken om det var legitim. Hvis han ikke har ment det på denne måten, burde det være en smal sak å rette opp inntrykket og beklage.

– Mener du den burde være avpublisert?

– Det er vanskelig å avpublisere, men han burde skrive en ny tekst der han beklager til de som overlevde. Det er ingenting som forsvarer at han som ansvarlig redaktør bidra til å sette overlevende i et kritisk lys. Det var forsvarsløse ungdommer som var fanget i en terroraksjon.

– Er det ikke mulig at du tolker Stavrum i verste mening?

– Det kan du si. Men en person som lever av å skrive gjennom å være redaktør har stor kunnskap om hvordan man oppfatter tekster. Han kan ikke leve av jobben sin om han blir misforstått stadig vekk.

– Hvis det stemmer at han blir misforstått, så burde han bruke denne anledningen til å rette opp inntrykket og beklage.

Grytten viser videre til Roy Ervin Solstads gjennomgang av Stavrums kommentar.

– Et journalistisk ansvar

Medier24 har forelagt kritikken overfor Gunnar Stavrum. I en e-post skriver Nettavisens ansvarlige redaktør at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

– Jeg har verken ment, skrevet eller insinuert det Silje Grytten hevder. Og hadde jeg ment noe annet, ville jeg skrevet noe annet, skriver Stavrum til Medier24.

Han skriver videre at å kartlegge hva som skjedde med MS Thorbjørn var en naturlig del av å beskrive hva som skjedde på Utøya 22. juli 2011.

– Etter min mening var det feil å forsøke å legge lokk på dette i tiden etter massakren på Utøya. Det skapte en unødig verkebyll, og det er det denne kommentaren fra 2012 handler om.

Stavrum viser til at det var flere medier i både inn- og utland som i ettertid beskrev hva som skjedde med MS Thorbjørn. Også Gjørv-kommisjonen omtaler MS Thorbjørn, skriver han.

– Jeg er enig med Silje Grytten i at ingen har rett til å kritisere noen for å flykte fra en terrorist, og spesielt ikke oss som satt langt unna begivenhetene. Men det er et journalistisk ansvar å undersøke hva som skjedde, selv om temaet var ømtålig, skriver Stavrum og legger til:

- Jeg forstår ikke Silje Gryttens hensikt med å lese ting inn i teksten som ikke står der.

Powered by Labrador CMS