Dagmar Loe
Dagmar Loe minnes som et forbilde av sine tidligere kollegaer i NRK.

MINNEORD:

Dagmar var en pioner og et forbilde

«Dagmar Loe var en ruvende journalist og personlighet. En karakteristikk hun var flau over å høre».

Minneord Dagmar Loe (19.01.1923 – 05.03.2024):

Vi er mange i NRK som husker hastige møter med Dagmar i NRKs korridorer. Hun var travel, men alltid vennlig. Dagmar var en ruvende journalist og personlighet. En karakteristikk hun var flau over å høre. Hun hadde et sterkt engasjement og hjerte for de aller svakeste i samfunnet. Ga dem sendetid og fikk dem på dagsorden. Hennes journalistikk var dyptpløyende og informativ.

Dagmar vokste opp i et presse- og politikermiljø. 22 år gammel begynte hun i Arbeidernes Pressekontor, først som skrivehjelp og etter kort tid som journalist. Så fulgte jobb i ukebladet Aktuell, men fra 1954 ble det frilansjobbing kombinert med å være småbarnsmor. 

Artiklene var for Arbeidernes Pressekontor og Kooperatøren, senere for Norsk kommuneforbunds fagblad, og fra 1961 i hovedsak for Forbruker-rapporten. Her var Eivind Otto Hjell redaktør før han ble redaksjonssekretær i NRK.

Så i 1968 søkte og fikk Dagmar fast jobb i Nyhetsavdelingen i Fjernsynet.

I løpet av de 14 årene hun jobbet i Nyhetsavdelingen, var hun også 2 år som politisk reporter på Stortinget.

Overgangen fra skrivende journalist til TV-mediet var stor. Hun hadde stor respekt for teamarbeidet som lå bak et TV-innslag. 

Dagmars styrke og engasjement var saker om hverdagsmennesker. Hennes fokus var å løfte saker om sosiale utfordringer og problemstillinger. Hun åpnet for flere kvinner i Dagsrevyen og bidro til et bedre reportasjespråk. Hun var blant de første journalistene som belyste temaer som abort, incest, likestilling, voldtekt og handel med våpen m.m.

Og i 1982 flyttet Dagmar over til Opplysningsavdelingen og var med å bygge opp det nye magasinet «Apropos», senere «Sosialkanalen»; et 14-daglig magasin om arbeidsliv, økonomi, sosiale forhold og helse. En magasinpost som hun også kom til å ha administrativ og programmessig ledelse av.

I 1988 fikk hun Narvesenprisen for seriøs, dyptpløyende og informativ journalistikk og i 1993 fikk Dagmar Fritt Ords honnør. Og typisk nok var hennes takketale en hyllest og honnør til teamarbeidet bak program eller innslag; ja til scripter, lyd, lys, fotografer og redigerere.

Dagmar var en pioner og et forbilde. Hun var allsidig og kunnskapsrik og en inspirasjonskilde for oss alle. Dagmar Loes reportasjer og programmer var viktige for å synliggjøre svake grupper og sørge for at alle er inkludert i storsamfunnet.

Dagmar sluttet 70 år gammel etter 24 år i NRK, og fikk mange rike år etter det, både med skriving og med venner og familie. Både lyttere og seere og de som fikk jobbe med henne har mye å takke henne for.

Janne Margrethe Schønheyder

Jan-Kristian Vikeiane Schriwer

Powered by Labrador CMS