Svarer på kritikken: – Har ikke helt kontroll på hva som foregår i journalistutdanningen

Journalistutdanningen i Norge fikk passet sitt påskrevet under en Data-SKUP-debatt om bransjens forvetninger til utdanningen. Instituttleder for Oslomets Institutt for journalistikk og mediefag svarer på kritikken.

Publisert

– De har ikke helt kontroll på hva som foregår i journalistutdanningen og hvordan den har endret seg. Samtidig er det gode poenger der, sier Steen Steensen etter debatten om journalistikkutdanninger i Norge under Data-SKUP.

I debatten uttalte NTBs utviklingsredaktør Geir Terje Ruud blant annet at «Journalistutdanninga har sviktet totalt i mange år»

VGs sjefredaktør Gard Steiro mente at journalistutdanninger ikke er gode nok til å forberede studenter på utviklingen i bransjen. Han mente at det er et bedre råd å ta en annen utdanning, dersom man vil bli journalist.

– I likhet med Steiro mener jeg at en bachelor ikke nødvendigvis er nok hvis du skal bli en god journalist. Det er en basisutdanning. Skal du bli god må du ha mer utdanning. Men jeg er uenig. Jeg vil ikke gå så langt som å si at det holder med en annen utdanning. Det er mye basiskunnskap som er viktig, sier Steensen.

– Lærer viktige ting

Steensen sier at det er mulig å bli en god journalist uten utdanning, men mener at det likevel er lurt å ha utdanningen i bunn.

– Jeg mener at det er mange ting man trenger å lære i en journalistutdanning. Mye av det kan man lære i praksis – ikke nødvendigvis alt – men jeg vil absolutt mene at vi har en viktig rolle. Både i utforming av yrket, og i utdanning av journalistene.

Når det kommer til å forberede studenter på den fremtidige mediehverdagen medgir han at det er vanskelig.

– Jeg tenker at det viktigste vi kan få til med studentene er å skape en nysgjerrighet på endring, og en nysgjerrighet på å finne ut hvordan man best mulig kan løse oppgaver. Hvis studentene kommer ut med en nysgjerrighet og endringskompetanse så er det bra. 

– Har god dialog med bransjen

Et annet viktig poeng, mener Steensen, er at journalistutdanningen er tett på mediebransjen. Han trekker frem Data-SKUP som et eksempel på dette.

– Jeg synes det er veldig bra med sånne arrangementer som dette. Utdanningen har veldig god dialog med bransjen. Vi har et eget bransjeråd med ni redaktører vi møter med.

Han tror dette kommer av at utdanningen og bransjen har et felles mål.

– Vi vil det samme: at journalistikken skal være best mulig. 

Powered by Labrador CMS