Dyveke Buanes (innfelt) og Vestafjelske Redaktørforening oppfordrer politikerne til å hjelpe TV 2 og Olav T. Sandnes med momsen.
Dyveke Buanes (innfelt) og Vestafjelske Redaktørforening oppfordrer politikerne til å hjelpe TV 2 - her ved sjef Olav T. Sandnes - med å gi momsfritak.

MENINGER:

Mangel på momsfritak vil svekke redaktørstyrte medier

«Vestafjelske Redaktørforening frykter konsekvensene av manglende momsfritak – særlig for TV 2».

Publisert Sist oppdatert

Vestafjelske Redaktørforening frykter konsekvensene av manglende momsfritak – særlig for TV 2. Vi trenger politikere som heier på det frie ord. Uavhengig av om det kommer som tekst og bilde eller som video eller lyd. I 2023 er ikke det frie ord et spørsmål om format.

Nå ser vi at det legges kraftige begrensninger på et toneavgivende, redaktørstyrt mediehus. Det skjer i en tid der vi virkelig trenger å styrke uavhengig, fri nyhetsformidling.

TV 2 fyller en helt spesiell posisjon i den norske mediefloraen generelt, og i Bergen spesielt. Via hovedkontoret i Norges nest største by har mediehuset bidratt med stor faglig tyngde, innovasjon, og sørget for ringvirkninger lang utover seg selv.

Når det gjelder innhold, har TV 2 fått fram bredden av kilder utenfor Oslo. Det gjelder eksperter i akademia, kunst, kultur, økonomi og samfunnsdebattanter generelt.

Mediehuset har også spilt en viktig rolle i rekruttering og utvikling av unge journalister. TV 2 varsler nå nedbemanning av faste stillinger i Bergen. En av årsakene er at de fra inneværende år ikke lenger har momsfritak på nyheter.

Medieutviklingen går ekstremt fort, og vi ser at video og lyd langt på vei kan være like viktig for nyhetsformidlingen som det skrevne ord. Det ser vi særlig når det gjelder grupper i samfunnet som i minst grad holder seg oppdatert på nyheter. Nettopp derfor jobber norske mediehus hver dag med å nå blant annet unge, publikum med flerkulturell bakgrunn, og de med lavere eller ingen utdanning. Da er det helt avgjørende å ikke legge begrensninger på bruk av video og lyd som en del av den redaksjonelle verktøykassen.

Mangel på momsfritak vil svekke redaktørstyrte medier i en tid med massiv spredning av desinformasjon og falske nyheter. Vår bekymring gjelder derfor også andre mediehus, for moms-kuttet for elektroniske nyhetsmedier rammer også andre enn TV 2.

Redaktører må få stå fritt til å utvikle innholdet i takt med endringene i samfunnet. Vi ber derfor om at Stortinget sørger for at Norge igjen skal få et plattformnøytralt momsfritak på det frie ord, uavhengig av hvilken form det kommer i.

Dyveke Buanes
Styreleder i Vestafjelske Redaktørforening og distriktsredaktør NRK Vestland

Oppropet er signert av:

Trond Olav Skrunes, Bergens Tidende
Guro Valland, Bergensavisen
Aslaug Henriksen, TV 2
Astrid Dalehaug Norheim, SUJO/UIB
Ingvil Aaen Torpe, Avisa Hordaland
Marit Kalgraf, Vestnytt
Rune Kristian Ellingsen, Kystmagasinet
Eirik Langeland Fjeld, Strilen og Bygdanytt
Bengt Flaten, Fjordingen
Tarjei Gilje, Dagen
Kai Aage Pedersen, Firda
Ragnhild Bjørge, Khrono

———————————————-

Dette oppropet ble opprinnelig skrevet som et åpent brev til stortingsrepresentantene fra Hordaland og Sogn og Fjordane, og er gjengitt med tillatelse. 

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS