Jonas Gahr Støre har vært Arbeiderpartiets leder siden dette ekstraordinære landsmøte i 2014.

MENINGER:

Kan vi journalister stole på at du snakker sant, Jonas Gahr Støre?

«Statsministeren sa tydelig fra til NTB at han ikke hadde snakket med sin gode venn Jens Stoltenberg om stillingen som sentralbanksjef. Men det hadde han», skriver Erik Waatland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Jens Stoltenbergs kandidatur til jobben som sentralbanksjef har alt: Kjendisfaktor, makt, kjønnskamp, spekulasjoner om habilitet og en rekke spørsmål om det kan ha vært kameraderi inn i bildet.

Det er en selvfølge at pressen hiver seg på. Det er tross alt en av landets mektigste jobber - og journalistenes rolle er å få alt opp av dage.

Dette vet statsministeren, som klokt meldte seg inhabil da det ble kjent at hans gode venn Jens Stoltenberg hadde søkt jobben. Puh - da var den ut av bildet, liksom!

Men var det egentlig det? For da NTB-journalist Johan Falnes spurte Jonas Gahr Støre 16. desember om Gahr Støre hadde snakket med Stoltenberg om jobben, så foregikk intervjuet ordrett:

– Har du diskutert stillingen som sentralbanksjef med Jens?

– Nei.

– Nei. Så dere har aldri hatt noen samtale om det?

– Nei. Da dette dukket opp i mediene, at han kunne være aktuell, som en spekulasjon, så tok jeg kontakt umiddelbart med regjeringsråden og sa at hvis det skulle skje, som jo ikke jeg hadde fått bekreftet, så vil jeg som statsminister ikke kunne delta i behandlingen av det.

Da vet vi det. Det var altså ingen kontakt mellom Gahr Støre og Stoltenberg om jobben. Så hvorfor får vi vite det motsatte i et TV 2-intervju mandag?

Der forteller jo statsministeren at Stoltenberg informerte han 24. oktober om at han kunne være interessert i stillingen som sentralbanksjef. Til TV 2 mandag uttalte han:

«Jeg svarte at det er et tema vi i så fall ikke kan snakke om siden jeg som statsminister vil være inhabil. Siden har vi ikke snakket om eller hatt kontakt om temaet».

Men…. dette er jo stikk i strid med uttalelsen til NTB - der han var tydelig på at det ikke hadde vært kontakt mellom de to om jobben.

Så hva er egentlig sant, Jonas Gahr Støre? Hadde du kontakt med Jens Stoltenberg om jobben eller ikke?

Her kommer kickeren, for nå kan NTB presentere følgende setning i en oppfølger tirsdag:

«Støre presiserer nå at saken ble nevnt mens de to gikk tur i oktober, men han vil ikke definere dette som en samtale».

What?

Okei, så de hadde ikke en samtale om jobben - det ble bare nevnt. Det er sånn å forstå ja.

I etterkant har NTB spurt statsministeren om hvorfor han i intervjuet 15. desember unnlot å nevne kontakten som fant sted 24. oktober. Støre viser da til ordlyden i NTBs spørsmål, der han ble spurt om hvorvidt han hadde «diskutert» eller «hatt noen samtale» om saken med Stoltenberg.

– Stoltenberg og jeg gikk en tur søndag 24. oktober, da nevnte han at stillingen som sentralbanksjef kunne interessere ham. Jeg sa da umiddelbart at dette var et tema vi ikke kunne snakke om nå som jeg var statsminister. Jeg ville være inhabil i lys av vårt vennskap. Det avsluttet saken, og vi har ikke snakket om det i noen sammenheng siden, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB, gjengitt i VG.

Det er mange spekulasjoner, teorier og kanskje til og med konspirasjonsteorier om kameraderi og elitisme i slike saker. Mye av det er ikke verdt å bruke tid på. Men for en regjering som har «vanlige folks tur» som motto, så bør det ringe en bjelle når statsministerens særdeles nære venn og kollega søker en så til de grader viktig jobb - hvor høy tillit er et være eller ikke være.

Da gjelder det å holde tunga rett i munnen når journalistene ringer. Om dette ikke er å lyve til pressen, så lukter det i alle fall tilsløring lang vei, mener nå jeg.

Det er ikke sikkert du husker hva du sa til kompisen din på skogstur for tre måneder siden, men så er du heller ikke statsminister og ingen av vennene dine har vel søkt jobben som sentralbanksjef heller.

En spade er en spade og en samtale er en samtale, statsminister.

Kan vi journalister stole på at du snakker sant til oss?

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS