Svarer om Øgrims sluttpakke: «En anstendig avtale for ham, våre medlemmer og NJ som en seriøs fagorganisasjon»

DEBATT: - Viktig at NJ skal være en god arbeidsgiver, skriver Norsk Journalistlag om Helge Øgrims sluttpakke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

  • THOMAS SPENCE, leder av Norsk Journalistlag
  • HEGE IREN FRANTZEN, nestleder av Norsk Journalistlag og styreleder i Journalisten.

I et innlegg i mediedebatt.no og på Medier24 stiller redaksjonsklubben i Klassekampen noen spørsmål til Norsk Journalistlag om pengebruken i forbindelse med sluttavtalen til redaktør Helge Øgrim i Journalisten.

Vi takker for spørsmålene fordi det er viktig og bra at medlemmene er opptatt av og følger med på hvordan NJ bruker medlemmenes penger.

LES MER: 

Vi regner med at klubben også er enig i at NJ er en fagorganisasjon for journalister som arbeidstakere, men at NJs ledelse også er arbeidsgiver for ansatte i NJ - og at det er viktig at NJ skal være en god og seriøs arbeidsgiver.

Journalisten er en avdeling i Norsk Journalistlag. Midlene til denne sluttavtalen, som for tidligere sluttavtaler i NJ, tas fra NJs egenkapital. Dette primært fordi det er ekstraordinære kostnader, og at vi ikke ønsker at viktige medlemstjenester skal rammes.

For NJ har det vært viktig å sørge for at Journalisten har tilstrekkelig midler for å kunne fortsette å levere god og viktig journalistikk, og at pengene i budsjettet til avdelingen Journalisten brukes til å styrke det redaksjonelle arbeidet fremover.

For selv om Journalisten holdt budsjettet i 2015, har økonomien til Journalisten de siste årene vært vanskelig og rammene for driften av journalisten.no er stramme.

Helge Øgrim har selv sagt i intervjuer at han tok initiativ ovenfor styret i Journalisten for å undersøke om det var mulig å finne en løsning for at han kunne gå av før han ble 70 år.

Styrets vurdering var at Journalisten trenger fullt trøkk i en tid da annonsemarkedet er utfordrende og konkurransen er tøff, og vi vurderte det som en god mulighet til å finne en ny redaktør med stor fremtidsoptimisme med en gang.

Løsningen ble derfor å løse Helge Øgrim fra arbeidsplikten i oppsigelsestiden.

AU ga som i tidligere tilfeller NJs sekretariatsleder, sammen med Journalistens styreleder og nestleder, fullmakter og ramme for å forhandle frem en sluttavtale. Dette ble gjort innenfor rammene satt av AU.

NJ kan som enhver annen arbeidsgiver ikke offentliggjøre personlige avtaler mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. Øgrim har selv godkjent at vi offentliggjør at hans sluttavtale med NJ innebærer at han får lønn i oppsigelsestiden uten arbeidsplikt.

Det vil ofte være ulike faktorer knyttet til slike prosesser og som ikke kan offentliggjøres. De inngår i det NJs leder i et intervju omtalte som en «helthetlig» vurdering.

NJ arbeider hver dag for anstendige avtaler for våre medlemmer.

Vi i NJs ledelse mener at avtalen med Øgrim er anstendig for ham, for NJs medlemmer og for NJ som en seriøs fagorganisasjon.

Powered by Labrador CMS