Runar Kristiansen mener det er selvbedrag å tro man kan både være politiker og avisredaktør.

MENINGER:

Nei, en redaktør kan bare ha én hatt

«Politiker og lokalavisredaktør Roger Larsen på Hønefoss mener han fint kan bære to hatter samtidig. Det er i beste fall et selvbedrag.», skriver høyskolelærer Runar Kristiansen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Det er all grunn til å gratulere Hønefoss med ny lokalavis på nett: Hønefoss by online er i full gang. Nettavisen fremstår i utgangspunktet som en tradisjonell lokalavis på nettet, med menypunkter for nyheter, sport, kultur og «Hva skjer i Ringerike kommune».

Vil ikke påvirke

I avisens egenerklæring til leserne, signaliseres det imidlertid at Hønefoss by online har ambisjoner om noe mer. De skal bryte med det de oppfatter som en negativ utvikling i norske medier:

Vi mener at mange av dagens medier har endret fra formidlingen til mer forsøk på påvirkning. Vi vil ha stort fokus på ærlighet i formidlingen og egne ståsted skal ikke påvirke det som formidles.

Sagt på en tydeligere måte: her skal redaksjonell integritet og uavhengighet være det førende. Men hvordan er dette forenlig med at lokalavisens redaktør også er aktiv lokalpolitiker i samme kommune?

To hatter

Til Medier24 sier redaktør Larsen at han klarer å ha på to hatter samtidig. Han er såpass gammel, hva nå dette har med alder å gjøre, at det skal gå greit. Og så kommer kronargumentet, nemlig at det er opp til ham selv å verne om sin troverdighet og integritet overfor leserne.

Det er spesielt her resonnementet kortslutter. Larsen mener altså å vite at så lenge han selv finner sin integritet kredibel, ja da er alt greit. Problemet er bare at en redaktørs integritet ikke er et spørsmål som kan finne sin avklaring i redaktørens eget hode. Det er opp til leserne, mottakerne av hans / hennes publikasjon, å til enhver tid ha en oppfatning av den redaksjonelle integriteten.

Bare at det reises tvil om, eller stilles spørsmål ved redaktørens uavhengighet, er nok til at vedkommende har et grunnleggende problem.

Enhver norsk lokalavis ville ha fått et troverdighetsproblem om redaktøren samtidig var politiker eller hadde verv med andre bindinger til lokalsamfunnet. Vi har da sett det i praksis. Flere ganger.

Presseetisk selvskudd

Fallhøyden blir desto høyere når redaktøren, som her, går ut og erklærer at hans avis skal ta et oppgjør med en forutinntatt presse som driver med påvirkning fremfor formidling.

Å da selv sitte der med to hatter blir et gedigent selvskudd.

En avis vil alltid være utsatt for press og påvirkning fra ulike hold. Da er redaksjonell uavhengighet og troverdighet den redaktørstyrte pressens viktigste kapital.

Som Martin Luther innså allerede på 1500-tallet: Du kan ikke hindre fuglen i å fly over ditt hode, men du kan hindre den i å bygge rede i håret ditt.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS