Stortingspolitikeren er kritisk til Senterpartiets mediepolitikk.

DEBATT:

Mediestøtten må brukes til innovasjon, digitalisering og gravende journalistikk

«Høyre ønsker bedre prosesser for å dele ut pressestøtte», skriver mediepolitisk talsperson Tage Pettersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Norsk mediepolitikk er også norsk demokratipolitikk. Vår jobb som politikere er å sikre bransjen rammevilkår som bidrar til mangfold i innhold og distribusjon.

Der Senterpartiet er opptatt av at papiravisen skal komme i postkassen hver dag, vil Høyre ta tak i de teknologiske mulighetene som ligger der. Morgendagens medietilbud er avhengig av at norske medier får rammebetingelser som sikrer at de kan være med i konkurransen fra mediegiganter over hele verden.

For Høyre er det alle viktigste tiltaket at Norge samarbeider godt med EU for å få på plass felles kjøreregler for de store internettgigantene. Dette er viktig både for å sikre at redaktørene får beholde sitt ansvar, at nyhetene sikres digital distribusjon, at mediene selv får eie sine kundedata og for å sikre en rettferdig kamp om reklamekronene. Bare det siste kan representere potensielle reklameinntekter i milliardklassen. Da blir 50 millioner mer eller mindre i direkte pressestøtte her hjemme for en liten dråpe i havet å regne. Løsningene på disse utfordringene er internasjonale og det er viktig at Norge er aktivt med i prosessen. Regjeringen jobber godt med disse spørsmålene og selv har jeg nå i august bidratt i diskusjonen om de to mest aktuelle EU-forordningene på EFTA-parlamentarikermøte som fant sted på Island.

Videre på vår liste vil Høyre prioritere at den direkte mediestøtten i større grad skal benyttes til innovasjon, digitalisering og gravende journalistikk. Alle tre elementene er viktige for å sikre morgendagens distribusjon, dybdejournalistikk og er viktig i kampen mot fake news.

Flere av mediebedriftene har løftet behovet for forutsigbarhet og evne til omstilling og nytenkning når det kommer til de ulike mediestøtteordningene. Det skal vi sikre. Et av tiltakene i mediestøttemeldingen var nettopp å få på plass dette. Fra kommende stortingsperiode vil vi sikre en grundig prosess før mediestøtten for de kommende fire årene vedtas. Det sikrer at vi fanger opp nye behov, samtidig som vi sikrer forutsigbarheten i fireårssykluser. Dette i kombinasjon med en årlig bred mediepolitisk redegjørelse og debatt i Stortinget vil bidra til at mediepolitikken regelmessig settes under lupen og debatteres. Det fortjener mediebransjen som er ett av våre viktigste verktøy for å sikre demokrati og deltagelse.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS