Marie Olaussen

DEBATT:

Hei, Trygve Hegnar! 50-tallet ringte og vil ha tilbake kvinnesynet sitt

«Det er vanskelig å vite om Kapitals Trygve Hegnar egentlig er mest bekymret, nedlatende eller lattermild over at hundretusenvis av norske kvinner lar seg inspirere til en bedre privatøkonomi», skriver Marie Olaussen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Innlegget ble først publisert på Marie Olaussens Facebook-side, men er gjengitt med tillatelse.

Det er vanskelig å vite om Kapitals Trygve Hegnar egentlig er mest bekymret, nedlatende eller lattermild over at hundretusenvis av norske kvinner lar seg inspirere til en bedre privatøkonomi.

lederplass i Kapital 28. januar tar Trygve Hegnar for seg «Kvinner og pengesnakk», som han kaller det. Helt konkret tar han utgangspunkt i en artikkel fra E24 Dine penger som han har lest i VG. Artikkelen presenterte nyttårsforsetter for god økonomi, og her får leserne håndfaste råd om hverdagsgrep de kan gjøre for å få nettopp det. I artikkelen har de snakket med en rekke kvinner som snakker om økonomi i sosiale medier. Trygve synes ikke rådene er noe særlig. Ikke sammenliknet med det han og hans stab kunne gitt. Han stiller seg spørsmålet om rådene «de kvinnelige ekspertene» gir er vesentlig forskjellig fra menns råd? Ja, konkluderer han med, og skriver: «Rådene er, naturlig nok, ikke slike som våre råd, da vi krever litt mer kompetanse og utdannelse hos leserne for å forstå aksjerådene, skattestoffet og kommentarene til makroøkonomien.»

Trygve mener heldigvis at noe av det instaøkonomene kommer med er fornuftig, men at det stort sett handler om økonomistyring på lavt nivå. Jeg skal ikke bruke lang tid på å gjenta det han sier, men mine råd om å sette seg økonomiske mål, opprette en sparekonto til det du drømmer om, sette opp et matbudsjett og kutte ut impulsshopping imponerer ikke Kapitals redaktør. «Rådene her i Kapital blir litt annerledes. Våre profesjonelle journalister, med universitets- og høyskoleutdannelse, ser mer på de harde investeringene», understreker han også.

Jeg er også en profesjonell journalist. Det har jeg vært i 18 år, 12 av dem som leder. Høyskoleutdanning har jeg også! I tillegg har jeg skrevet en bok om økonomi. Boka «Hvordan bli rik på et år» kom ut i andre opplag denne uken, etter at det første var borte fra lager etter to dager. Der står alle de rådene Trygve fnyser av. Men de står der for at leseren skal forstå hvordan grunnleggende kontroll i privatøkonomien er en forutsetning for å lykkes på børsen. Boka bygger opp mot kapittelet om investeringer via det å forstå sitt eget forbruk, kvitte seg med dyr gjeld, lage et budsjett med plass til nok prosecco og kutte i det ubevisste overforbruket. Jeg har forklart det med massevis av humor og omsorg, uten så mye som et eneste fremmedord. Målet mitt var å vekke alle som synes det er litt tøft å starte økonomiopplæringen med de makroøkonomiske prinsippene. Er det det enkle og tabloide språket og budskapet kvinner bruker som provoserer redaktør Hegnar, tro?

Hadde Trygve orket å gå litt bak nyttårsrådene i artikkelen han har lest, hadde han sett at alle kvinnene han navngir i artikkelen snakker høyt og tydelig om investeringer og om den kraften som ligger i å sette pengene sine på Børsen:

Beate Engelschiøn (@rikere_liv) er gjeldsrådgiver i NAV, og ser hver dag hvordan dårlig økonomikunnskap gir mennesker unødvendig strev. Hun står bak Facebook-gruppen Moneypenny Norge, der snart 28.000 kvinner kan spørre og lære om aksjer og personlig økonomi.

Lise Vermelid Kristoffersen (@pengesnakk) driver podkasten og bloggen Pengesnakk (selv om hun har en mastergrad!). Hun feiret nylig at hun på seks år har gått fra null til en million kroner i sin sparing på børsen.

Både Kjersti Grønset (@forbrukerfrue) og Siw Slevigen (@happypenger) er økonomer, og lærer begge bort metoder som gjør at kvinner (og menn) kan bli rike på børsen. Anne Berit Grostad (@spareglede) er lærer og lager podkast og blogg om økonomi, psykisk helse og bærekraft.

Alle disse kvinnene som snakker høyt om penger er opptatt av adferdsøkonomi. At de små grepene vi gjør hver dag gjør at vi lykkes. Selv har jeg opplevd på kroppen hvordan det er ikke å ha et godt forhold til penger, og hvilken gevinst det er å mestre økonomien.

I Norge kaster hver av oss 42 kilo spiselig mat hvert år. Det går enorme summer rett i matavfallet hvert år, et problem både for klimaet og for norsk privatøkonomi. Jeg er opptatt av at folk skal handle smartere og spise opp maten sin. Det er et samfunnsansvar vi har, selv om Trygves Kapital helst skriver om mat «i forbindelse med gode vinråd».

Gjennom sosiale medier gjør økonomibloggerne noe Trygve Hegnar og hans Kapital-journalister ikke får til, og som de heller ikke har som mål. Vi gjør flere hundre tusen norske kvinner bevisste på at de må styre sin egen økonomi, at det er viktig å forstå pensjonsordningen de har - og at rikdom på børsen for mange starter med å slutte å bruke mer penger enn man tjener.

Powered by Labrador CMS