Reidun Kjelling Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening.

- Norsk presse har stort sett vært varsom i omtalen av Marius. Samtidig er han en del av Norges mest offentlige familie, og må påregne oppmerksomhet

- Vi snakker ikke lenger om et lite barn, men en 21 år gammel mann som også selv har valgt å søke offentlighetens lys, sier Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag ble det kjent at kronprinsparet reagerer på Se og Hør-oppslaget om Marius Borg Høiby og hans kjæreste. Bladets sjefredaktør Ulf André Andersen forsvarer oppslaget, og han får også støtte fra assisterende generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening. 

Hun kommenterer saken slik: 

- Det er selvsagt fritt opp til enhver å ha meninger om oppslag i norske medier. Dersom Marius Borg Høiby og kronprinsparet mener at det er medieoppslag som bryter med god presseskikk, så har de jo også full mulighet til å klage dette inn for Pressens Faglige Utvalg, noe kongehuset også har gjort tidligere – seinest i 2013 behandlet PFU en sak etter klage fra slottet, sier Nybø. 

Og fortsetter: 

- Jeg vil ikke gå inn på den konkrete saken i Se og Hør, men mitt generelle inntrykk er at norsk presse stort sett har vært varsom i omtalen av Marius Borg Høiby.

- Samtidig er han en del av Norges mest offentlige familie, og har deltatt i en rekke offisielle sammenhenger sammen med kongefamilien – for eksempel på slottsbalkongen 17. mai - og da må han også påregne at det er oppmerksomhet rundt ham som person, mener Nybø. Dette har også PFU konkludert med tidligere: 

- I tillegg må vi ikke glemme at vi ikke lenger snakker om et lite barn, men en 21 år gammel mann som også selv i ulike sammenhenger har valgt å søke offentlig oppmerksomhet, sier Nybø. 

Hun mener også utspillet fra Slottet viser en selvmotsigelse: 

- På den ene siden slår Kongehuset fast at Marius Borg Høiby ikke ønsker å være en offentlig person og ikke en del av den offisielle kongefamilien, samtidig som det nå er gjennom kongehusets offisielle kanaler at det nå kommer en reaksjon på medieomtalen, sier Nybø.

Da kronprinsessen skrev brev til norske medier for et drøyt år siden, inviterte Norsk Redaktørforening kronprinsessen til dialog rundt medieomtalen. Denne dialogen har det ifølge NRs assisterende generalsekretær ikke blitt noe av: 

- Dette er ikke besvart fra kongehusets side, men vi og våre medlemmer er selvsagt åpne for dialog dersom det er interesse for det, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS