Fredsprisvinner Dmitrij Muratov under pressekonferansen med fredsprisvinnerne på Nobelinstituttet, dagen før prisutdelingen.

Starter opp Novaja Gazeta Europe

– Vi vil fortelle det som det er - gi full informasjon om Russland og krigen mot Ukraina, uavhengig av hva Kreml eller andre statlige organer mener om det.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I slutten av mars måtte den frie russiske avisen Novaja Gazeta stanse all publisering, etter å ha fått flere advarsler fra Roskomnadzor som truet med å inndra lisensen deres.

Selv om de også jobber med å starte opp avisen igjen, og redaktør Dmitrij Muratov har tatt over Amedia sine trykkerier i Russland, starter avisen opp Novaja Gazeta Europe.

I starten av april startet de som en telegram-nyhetskanal, og onsdag lanserte de den nye nettavisen.

Journalisten omtalte den nye nettavisen først i Norge.

«Vi vil fortelle det som det er - gi full informasjon om Russland og krigen mot Ukraina, uavhengig av hva Kreml eller andre statlige organer mener om det.», skriver sjefredaktør for avisen Kirill Martynov.

Kirill Martynov er sjefredaktør i den nye avisen Novaja Gazeta Europe

Videre skriver han at Russland har de facto innført forbud mot yrket som journalist.

«Russiske myndigheter «kansellerte» oss akkurat i det øyeblikket russerne og hele verden trenger sannferdig uavhengig informasjon om den katastrofale krigen og hvordan krigen ødelegger det russiske samfunnet.»

Martynov sier til den uavhengige russiske avisen The Moscow Times at avisen vil være uavhengig av Russlands Novaya Gazeta, «både juridisk og i praksis».

Selve redaksjonen vil bestå av ansatte i Novaya Gazeta som har valgt å forlate Russland.

– Det vil ikke være noen som jobber for Novaya Gazeta og Novaya Gazeta Europe samtidig, vi vil ha vårt eget redaksjonsråd og retningslinjer, sier han til avisen.

Han vil heller ikke si noe om Dmitrij Muratovs rolle i opprettelsen.

– Vi kan ikke avsløre dette på grunn av sikkerhetshensyn.

Powered by Labrador CMS