- NRK har også et demokratisk oppdrag. Vi skal vise hva som er rett og galt, sier Thor Gjermund Eriksen til anklagene om ubalansert Trump-dekning

(KRINGKASTINGSRÅDET): Umulig å være helt balansert, svarte NRK-sjefen til kritikken. Men han slapp ikke helt unna kritiske merknader fra rådets medlemmer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I Kringkastingsrådet torsdag behandlet rådet flere klager fra publikum som mener NRK dekker den amerikanske presidentvalgkampen skeivt.

Flere mener også konkret at NRK skal vise en bestemt dokumentar som er kritisk til presidentkandidat Hillary Clinton.

Innledningsvis sa rådets leder Per Edgar Kokkvold: 

– Det må være mulig for NRK å være mer kritisk til Donald Trump, hvor man i en helt annen grad har en internasjonal diskusjon om kandidaten egner seg som nasjonal leder.

Mer kritisk til Trump

Kokkvold uttalte at Trump har indirekte oppfordret til drap, at han ikke uten videre vil akseptere valgresultatet og at Trump skal ha antydet at han som president vil kaste Clinton i fengsel.

– Mye av dette fører til at det nødvendigvis blir et mer kritisk blikk på Trump, sa han.

Til Medier24 understreker også kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at det er umulig å være helt balansert, når Donald Trump kommer med uttalelser som går så direkte til angrep på demokratiet.

I rådet uttalte Eriksen at de skal dekke valgkampen og få fram ulike sider, men at det er grenser hva angår rett og galt.

– I noen tilfeller, uavhengig av denne diskusjonen, skal vi fremme noen av de verdiene som står i våre vedtekter og som det norske Stortinget og samfunnet har gitt oss i oppgave å gjøre. Når man får den type diskusjoner om kvinner, likestilling og demokrati, er det ikke så enkelt.

– Jeg brenner veldig for at vi skal følge publisistiske og redaksjonelle verdier, få fram ulike syn, men vi har også et demokratisk oppdrag. Da er det noen grenser når vi også skal vise hva som er rett og galt, sa Eriksen i rådet.

Han sier også at antallet klager på dette har vært forsvinnende liten – sett opp mot omfang og dekning.

Kritisk til dekningen

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK forsvarte kringkasteren med at de har hatt en lang diskusjon om hvordan de dekker valgkampen.

– Hele verdenspressens dekning er preget av at det er grunn til å drive mer kritisk journalistikk på Trump, men vi gjør det på begge. Vi har brukt særlig mye tid på grasrota og hvordan han har klart å bli populær.

En av klagerne ønsket at NRK skulle sende dokumentaren Clinton Cash, som retter et kritisk syn på Hillary Clinton og Clinton Foundation.

NRK tilbakeviser dette med at det ikke er en journalistisk dokumentar, men en valgkampvideo produsert av Trumps kampanjeleder.

Rådmedlem Vebjørn Selbekk, som også er sjefredaktør i den kristne dagsavisen Dagen, var imidlertid kritisk til NRK i denne saken.

– I likhet med de fleste nordmenn er jeg svært kritisk til Trump, men man skal være klar over at det er ikke bare Trump som er en historisk upopulær kandidat – det er også Clinton. Hun er upopulær og omstridt og det har vært mange skandaler. Der synes jeg ikke NRK har hatt dette nok opp for dagen.

Rådsmedlem Randi Wenche Haugen sier det er mye hat i denne valgkampen og hun etterspør medienes rolle.

– Jeg synes det må være medienes oppgave å få oss til å forstå bedre.

Powered by Labrador CMS