Raumnes-redaktør Fred C. Gjestad.

Lokalavisen har ikke hatt en drapssak siden åttitallet – så skjedde trippeldrapet

Slik jobber avisen Raumnes med den mye omtalte drapssaken i Nes: – Dette er et sår som vil bruke lang tid på å gro, og et arr som alltid vil være i bygda, sier redaktøren.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag formiddag fikk Politiet i Øst melding om en alvorlig hendelse, og rykket med alle nødetater til en privat bolig i Skogbygda.

Fire personer ble hentet ut fra boligen. Alle døde, og politiet åpnet raskt drapsetterforskning. En av de avdøde er siktet for drap. 

Noen timer tidligere hadde lokalavisa Raumnes feiret nye nettsider etter å ha blitt partneravis med Amedia.

– Vi gikk live kl. 10, og halv ett skulle vi ha allmøte. En av reporterne våre var på vei fra Skogbygda, og ble stoppet av utrykningskjøretøy. Idet allmøtet skulle starte fikk vi beskjed om å bare begynne å ringe, forteller ansvarlig redaktør Fred C. Gjestad til Medier24.

Hver rykking er en øvelse

Plutselig var lokalavisen og lokalsamfunnet midt oppi kanskje Norges mest omtalte drapssak denne uka, med de største riksmediene på plass. 

Og en så stor drapssak er sjelden kost for den lille lokalavisen.

– Jeg sjekket i arkivene, og vi må tilbake til åttitallet for å finne en drapssak i Nes. Så vi har ikke vært i nærheten av noe lignende. 

Han legger til:

– Men hver gang vi rykker til en bilulykke sier vi at det er en øvelse til et Orderud-drap. Sånn sett var staben godt forberedt. Når det skjer noe, ligger det i ryggmargen. Da vet man at man må være til stede og sitte utover.

Avisen var også de første som hadde bilder fra åstedet.

– Vi har som mål at vi skal ha VGs posisjon lokalt. Hvis noe skjer, er det hos oss man skal finne det.

– Et maraton

Gjestad har selv erfaring som rykkereporter i Aftenposten, og har vært med på å dekke både små og store hendelser. Blant annet 22. juli.

– Det er noe man drar nytte av når det dukker opp en sak som dette. Man har roen på en annen måte enn de som aldri har opplevd det.

I løpet av årets første uker har det vært flere store drapssaker i Norge. Og når riksmediene må videre til neste store sak, skal Raumnes fortsette dekningen.

– For oss er dette et maraton. For riksmediene er det en sprint. Vi skal ikke bare skrive om dette i neste uke, men de neste årene. Dette er et sår som vil bruke lang tid på å gro, og et arr som alltid vil være i bygda.

Han legger til at Raumnes neppe vil være de første som går ut med navn, og ikke vil være nyhetsledende på alt i saken.

– Men vi skal være best og ledende på trøst og styrke.

– Bokset langt over egen vektklasse

Gjestad forteller at de har interne retningslinjer i avisen om å dekke tragiske hendelser.

– Vi skal oppleves som en støtte og ikke en belastning for de som er involvert. Det er en hårete ambisjon, men det er det vi jobber etter.

Og Gjestad forteller at det har vært krevende for alle i avisen å jobbe med en slik stor sak.

– Det er både etiske utfordringer og personlige følelser. Vi hadde en reporter som var ute store deler av tirsdagen, og da han kom tilbake diskuterte vi hvordan han skulle skrive saken, når ingen hadde ønsket å stille opp med navn og bilde. Så da endte det med en deskriptiv reportasje om sorg, som har blitt veldig godt tatt imot.

Han roser de ansatte i arbeidet med drapssaken.

– De har virkelig stått på, og jeg har sagt det til de også, jeg synes vi har bokset langt over vår egen vektklasse.

Han legger til at han har hatt én-til-én med de fleste ansatte og at de bruker morgenmøtene til å blåse ut.

– Og så vil vi ha en evaluering av dekningen når dette er over.

Gjestad er også veldig glad for at de hadde samarbeid med Amedia da drapet skjedde.

– Vi gikk fra å være en liten avis helt alene, til å være i et stort team med journalister fra Glåmdalen, RB og Nettavisen. Vi fikk bidra med det vi er best på, samtidig som vi får backing på andre ting, sier Gjestad og trekker fram video.

– Blant annet på pressekonferanser. Vi hadde ikke hatt kjangs alene.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS