Riksmålsforbundets medieprisvinnere 2022: Olav Traaen, Egon Holstad og Sturla Dyregrov. (Foto: Julia Marie Naglestad/NRK, Ronald Johansen og TV2)

Vant årets språkpriser

Sturla Dyregrov, Olav Traaen og Egon Holstad hedres med Riksmålforbundets mediepriser TV-prisen, Lytterprisen og Gullpennen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Riksmålsforbundets mediepriser går i år til TV2s nyhetsanker Sturla Dyregrov, NRKs munnrappe fotballkommentator Olav Traaen og Egon Holstad, frimodig skribent i iTromsø og VG.

De tre hedres med henholdsvis TV-prisen, Lytterprisen og Gullpennen for god språkbruk.

– Egon Holstad viser hvordan riksmålet elegant kan kombineres med nordnorsk særpreg. Han briljerer språklig og retorisk som en småfrekk enfant terrible med glimt i øyet, uttaler juryleder Tom Egeland.

– I avisene iTromsø og VG betrakter Holstad landet og verden med syrlig skråblikk i en befriende leken og uærbødig form og tone.

Lytterprisvinner Olav Traaen er særlig kjent som fotballkommentator i NRK.

– I radio gjenskaper han på direkten alt som skjer og skaper frodige bilder i lytternes hoder med sin presise, entusiastiske og billedrike formidlingsevne, sier lytterprisjuryens leder Kalle Lisberg.

– Å rapportere direkte fra sportsbegivenheter, der ingenting er gitt på forhånd, krever en språklig trygghet i bunn. Olav Traaen er en språkkunstner – på direkten.

TV-prisvinner Sturla Dyregrov i TV2-nyhetene får ros for sin språksikre formidlingsevne.

– Han bruker et korrekt moderat bokmål på en forbilledlig måte og med bergensk selvsikkerhet til å forklare kompliserte forhold slik at alle kan forstå, uttaler juryens leder Hans Rossiné.

– Sturla Dyregrov fører et sikkert og ledig språk. Han snubler sjelden i ordene, heller ikke i situasjoner uten manus å holde seg til.

Riksmålsforbundets mediepriser har lang historie. Lytterprisen ble delt ut første gang i 1960, og Gullpennen i 1985. Da gikk den til Arne Hestenes. Årets mediepriser vil bli overrakt på et åpent arrangement i Oslo 28. april.

Powered by Labrador CMS