Pressen provosert av valglov-endring: – Ligger en mistro til journalister i forslaget
Fire medlemmer av kontrollkomiteen møtte representanter for Presse-Norge til møte om endringer i valgloven.
(STORTINGET): Mandag ettermiddag møtte presseorganisasjoner og representanter for pressen kontrollkomiteen i et møte om de omdiskuterte endringene i valgloven.
Presseorganisasjonene har vært svært kritiske til de foreslåtte endringene, som innebærer at pressen ikke får valgdagsmålingene på forhånd mot streng sperrefrist, slik det er i dag.
I møtet stilte Norsk Presseforbund, Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Redaktørforening, Norsk Journalistlag, NRK og Stortingets Presselosje. De møtte fire av kontrollkomiteens medlemmer, deriblant saksordfører Svein Harberg og leder av Kulturkomiteen, Grunde Almeland.
Saksordfører Harberg sier møtet var informativt.
– Pressen argumenterer godt for hvordan ting bør være med tanke på deres arbeidssituasjon. Og det har jeg stor respekt for. Så får vi se hva komiteen lander på, sier han til Medier24.
– Får praktiske konsekvenser
Stortingets presselosje, ved leder Marie Melgård og nestleder Eirik Røsvik, påpeker at det var viktig å forklare at pressen allerede har tilgang til andre deler av forvaltningen, som skattelister, domstoler og tilgang til Stortinget.
– Og så var det viktig å få understreket at dette får en god del praktiske konsekvenser på det tidspunktet hele det norske demokratiet sitter og følger med. Så dette vil gi dårligere dekning, oversikt og innsikt for vanlige folk, sier Røsvik.
Melgård sier det ligger en mistro til journalister og medier i lovforslaget.P
– Men det er 300 journalister som har full tilgang til Stortinget hver eneste dag. Og det er ingen problemer med det. Og der er kriteriene at man er i et redaktørstyrt medium. Og det fungerer også for andre deler av forvaltningen, så det er rart at det plutselig ikke skal være mulig med valg, sier Melgård og legger til:
– Det har fungert helt fram til nå.
– Blir et kappløp
Melgård legger til at departementet skriver i sin uttalelse at valgdirektoratet legger fram tallene kl. 21.00 på nettsiden valgresultatet.no.
– Men det er en veldig rotete side å følge med på. Og vil vanlige folk sitte på valgresultat.no eller vg.no klokken 21.00, spør hun.
Ina Nyrud fra NJ håper at møtet gjør at de har skapt en trygghet rundt pressens behandling av sensitiv informasjon.
– Og vi mener at det å ikke ha denne regelen vil skape mer upresis journalistikk og et kappløp om å være raskest. Og det er akkurat det de ønsker å unngå, sier Nyrud og legger til:
– Og så er det ikke bare slik at det handler om medienes arbeidsvilkår, men vi ønsker å hjelpe demokratiet. Det at resultatene kommer klokken 21 er kjent for alle.
– Har et særlig ansvar
Organisasjonene hadde også med seg en skriftlig uttalelse til komiteen.
Der påpeker de at medienes særlige tilgang til informasjon er beskyttet som en del av ytringsfriheten.
«Medier som er forpliktet på Vær varsom-plakaten, har et særlig ansvar for håndteringen av den informasjonen de får tilgang til», skriver de.
De foreslår at det heller enn å nekte mediene tilgang, legges inn krav om at mediene skal få tallene, er omfattet av Medieansvarsloven, i tillegg til Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten.
«Dette vil være i tråd med løsninger som andre deler av forvaltningen godtar som grunnlag for å dele sensitive opplysninger», skriver de.
Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal innen 21. mai sende sin innstilling til Stortinget. Det er ventet at Stortinget vil ha første behandling av saken i starten av juni.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no