Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

Presseorganisasjonene vil endre karanteneplikten for utenlandske journalister

Norsk Presseforbund (NP), Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) mener plikten bryter med EØS-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Norsk Presseforbund (NP), Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NR) ber regjeringen om å endre den såkalte Covid-19-forskriften som omfatter journalister på oppdrag i Norge.

Nå har utenlandske journalisten karanteneplikt, noe presseorganisasjonene mener er i strid med blant annet EØS-avtalen.

– Vi mener dette er et alvorlig inngrep i journalisters mulighet til å dekke aktuelle saker og hendelser, og dermed i pressefriheten. Det kan vi ikke være bekjent av. Presseorganisasjonene legger til grunn at dette både kan og må ryddes opp i, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen.

Presseorganisasjonene har fått en juridisk vurdering av karanteneplikten, og advokatene Per Andreas Bjørgan og Jon Wessel-Aas har konkludert med at den strider både mot Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen og forpliktelsene etter EØS-avtalen.

Floberghagen opplyser om at organisasjonene har sendt kravet til Statsministerens kontor (SMK), men at saken nå behandles av Helse- og omsorgsdepartementet.

– Vi tok kontakt med SMK fordi vi mener problemstillingen både er prinsipiell og at saken i tillegg hører inn under en rekke departementer og direktorater. Vi forventer at regjeringen uansett raskt løser saken, sier Floberghagen.

Powered by Labrador CMS