Else Marie Scharff
Else Marie Scharff

MINNEORD:

Else Marie var ei herlig dame, full av særegen humor, nysgjerrig, engasjert og direkte

«Vi som har hatt gleden av å jobbe tett sammen med Else Marie vil takke for all glede og latter», skriver Lise Storm Hansen og Arne Helsingen i dette minneordet om Else Marie Scharff (1940 – 2022).

Publisert Sist oppdatert

Hun hadde en spennende bakgrunn med seg da hun begynte i NRK i 1985, bl.a. fra arbeidet som telegrafist i utenriksfart og som ansatt i magasinet Folkevett (Fremtiden i våre hender). Dette siste preget også hennes verdisyn og måten å leve på, hun var miljøbevisst og radikal og levde i tråd med sine verdier. Else Marie tok rett og slett sine egne valg og var mer moderne og framtidsretta i sine standpunkter enn mange av oss rundt henne.

De av oss yngre som startet NRK-livet med Else Marie som kollega og mentor, var heldige. Hun tok oss utrolig godt imot, støttet oss og var genuint interessert i hvem vi var og hva vi sto for. Hun delte sin kunnskap raust, og var vårt orakel når det gjaldt norsk språk. Vi andre kunne mene mye om formuleringer og rettskriving, men i språkspørsmål hadde hun til syvende og sist alltid irriterende rett.

Hele NRK-tida hadde hun arbeidsoppgaver knyttet til planlegging og programsetting av TVs sendeskjema. Else Marie var fra slutten av 90-tallet ansvarlig for sluttplanleggingen av NRK1 og la sin sjel i at publikum skulle få det aller beste tilbudet på hovedkanalen gjennom hele dagen og kvelden. Hun var hardtarbeidende og alltid til å stole på når store nyhetshendelser eller endringer i sportsplanene førte til mye ekstraarbeid i omlegging av sendeskjemaer. Else Marie sa også fra når folk ikke leverte det de skulle til rett tid, derfor ble hun også oppfattet som «streng» i noen avdelinger. Vi rundt henne var sjeleglade for denne direktheten som sparte oss for mye ekstraarbeid i en intensive arbeidshverdag.

Gjennom årene Else Marie jobbet i NRK skjedde det store endringer både i verktøy og arbeidsflyt. Hun tok det på strak arm, tilegnet seg stadig ny lærdom og arbeidsmetodikk helt til hun gikk av ved aldersgrensen som 70-åring.

På fritida var Else Marie var en strålende veteran-utøver i flere idrettsgrener. Langrenn var favorittsporten og skisesongen var lang. Hun kunne rapportere om nydelige skiforhold så snart røtter og mosedotter hadde fått et lite snølag over seg i Marka i november. Else Marie var aktiv sommer som vinter og var ofte på pallen i konkurranser og mesterskap i inn- og utland. Vi litt mindre aktive kolleger var veldig stolte av prestasjonene hennes.

Vi var så heldige at Else Marie tok sommerferien i mai, så ferieavvikling i avdelingen var aldri en utfordring. Sommeren kjørte hun alene. Da Else Marie ble pensjonist i mars 2010, måtte vi be henne om å komme tilbake som sommervikar i juli. Hun gjorde det, men sa samtidig at nå må vi klare oss uten henne i årene som kommer.

Vi har holdt kontakten i de tolv årene siden hun sluttet. Else Marie fulgte med og var opptatt av NRK, men hun løp ikke ned dørene på Marienlyst. En dag hun var innom spurte vi om hun ikke kunne komme innom litt oftere. Svaret var: «da jeg jobbet her var det innimellom veldig irriterende at pensjonister kom og forstyrret arbeidet i tide og utide. Den gang bestemte jeg meg for at en slik pensjonist skulle jeg ikke bli!»

Else Marie var med på store omveltninger på TV-området fra oppløsningen av NRK-monopolet i 1992 til digitaliseringen med flerkanalsuniverset i 2007–2010. At vi som allmennkringkaster evnet å holde posisjonen gjennom alle disse årene med stadig sterkere kommersiell konkurranse er resultatet av fellesskap, kreativitet og hardt arbeid i NRK. Else Marie har, gjennom sitt virke i planredaksjonen i TV, sin del av æren for at vi har lykkes.

Vi som har hatt gleden av å jobbe tett sammen med Else Marie vil takke for all glede og latter, alt hun har lært oss av gode vaner, det norske språket, soppsanking og sylting, ski og bading og andre gleder i livet. Else Maries klokskap og humor og de gode minnene bærer vi med oss.

Våre tanker går til Else Maries barn, Christine og Otto, og barnebarna som hun var veldig opptatt av.

På vegne av venner og kolleger i NRK, Lise Storm Hansen og Arne Helsingen.

Powered by Labrador CMS