NRK-journalist Sidsel Wold i studio søndag formiddag.

Reagerer kraftig på NRKs ordbruk om opptøyene etter koranbrenning: – Direkte uansvarlig

NRK-journalist Sidsel Wold uttalte at sinnet etter karikaturstriden i 2005 var en lærepenge for Vesten. – Hadde vært fornuftig å bruke en annen formulering, svarer NRKs utenriksredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Et utsagn fra NRK-reporter Sidsel Wold under en nyhetssending søndag har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier.

Bakgrunnen opptøyene som har vært i Sverige de siste dagene etter at den omstridte danske politikeren Rasmus Paludan brente en koran utenfor Malmö lørdag.

Den tidligere Midtøsten-korrespondenten ble spurt om hvorfor folk blir sinte over koranbrenning.

Wold starter med å forklare at sekulære i Skandinavia ikke forstår hvilke forferdelig ydmykelse det er for mange å se at koranen blir brent på en slik måte, før hun fortsetter:

– Og etter karikaturkrisen, da Jyllands-Posten publiserte 12 karikaturer av profeten Muhammed, så så vi jo hvilket enormt sinne dette skapte i store deler av Asia, men ikke minst i Midt-Østen. Og det var jo en lærepenge for det mer sekulære Vesten, denne grensen for ytringsfrihet, og hvor man tråkker på andres religion og hellige verdier, sa Wold under nyhetssendingen.

Hun la også til at bakgrunnen for reaksjonene er sammensatt.

  • Les NRKs svar nederst i saken

– Kvapp

En av dem som reagerer er forfatter Espen Goffeng.

«Sidsel Wold. Du er en bra dame, og vi er enige i mangt og mye. Blant annet om Israel/Palestina. Men din fremstilling av "demonstrasjonene" i Sverige nettopp nå på NRK Nyheter, den var direkte uansvarlig», skriver Goffeng på Facebook.

Også ansvarlig redaktør i den kristne dagsavisen Dagen, Vebjørn Selbekk, reagerer på uttalelsene.

Han mener Wold uttrykker for stor grad av forståelse for voldsbruken, og fyrte seg opp da hun trekker linjer tilbake til karikaturstriden i 2005.

– Jeg kvapp da jeg leste at hun bruker ordet «lærepenge». Som at karikaturstriden skal fungere som en lærepenge for oss i vesten når muslimer reagerer på slike ytringer, sier Selbekk til Medier24 og forklarer hvorfor ordet lærepenge er problematisk:

– Det er et verdimessig uttrykk. Det impliserer at man nå vet bedre. Det er det inntrykket mange får.

– Wold blir spurt om å gi en bakgrunn til hvorfor brenning av en koran gir slike reaksjoner. Hun sier vel ingenting om at man skal gi etter for volden?

– Det forstår jeg. Men da må man ikke bruke det uttrykket, svarer Selbekk.

Selbekk var selv med å trykke kariakturtegningene av Muhammed i 2005, og måtte gå i skjul etter drapstrusler.

Han er klar på at dette bringer tilbake minnene fra den striden, og er forteller at de som truer og brenner aldri skal få vinne.

– Jeg reagerer sterkt på slike utsagn. Vi har lært hvor viktig ytringsfriheten er, og mange journalister har vært villig til å dø for det. Derfor reagerer jeg på en slik «smekk».

Vebjørn Selbekk.

Mener de bør gå ut og forklare

Selbekk understreker samtidig at han har stor respekt for Wold og mener hun er en god og erfaren journalist.

Han tar forbehold om at det var en uheldig uttalelse på direkten.

– Hva bør NRK og Wold gjøre nå?

– Det er både i NRK og hennes interesse å forklare hva man har ment og ikke ment, når det skapes slike bølger. Da bør hun gå ut å forklare det, for det etterlatte inntrykket er ikke bra.

Selbekk har tidligere vært en del av Kringkastingsrådet.

– Bør Kringkastingsrådet ta opp saken?

– Om NRK ikke går ut og forklarer er det en opplagt sak for kringkastingsrådet å diskutere, svarer Selbekk.

Rådgiver for Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, forteller at de så langt ikke har fått noen klager på kommenteringen til Wold.

NRK har derimot fått åtte klager på selve dekningen av opptøyene.

– Fornuftig å bruke en annen formulering

Medier24 har forelagt kritikken skriftlig overfor både NRK og Sidsel Wold.

NRKs utenriksredaktør, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, skriver dette i en e-post.

– Ordvalget falt i en direktesending, og det hadde vært fornuftig å bruke en annen formulering. Målet for redegjørelsen i studio var å forsøke å forstå hvorfor dette skjedde, og det er viktig å påpeke at Wold i studio også fremhever at det er andre årsaker enn koranbrenningen som ligger til grunn for opptøyene i Sverige, skriver Falkenberg Mikkelsen.

Han skriver videre at Selbekk har helt rett i at NRKs journalister ikke skal komme med meningsytringer, men forklare og gi bakgrunn til aktuelle hendelser.

– Jeg synes imidlertid han trekker resonnementet sitt for langt når han mener at det uttrykkes forståelse for voldsbruk. Det er det naturligvis ingen i NRK som gjør.

– Det er flere som har reagert kraftig på dette. Vil NRK beklage formuleringen?

– Det hadde som sagt vært fornuftig å bruke en annen formulering. Vi har ikke noe å legge til utover det, svarer Falkenberg Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS