Dekningen av friidretts-VM har vært preget av konflikt mellom løperne Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås.
Dekningen av friidretts-VM har vært preget av isfronten mellom løperne Jakob Ingebrigtsen (til høyre) og Narve Gilje Nordås.

Forsvarer mediedekningen: – Vi har bevisst ikke grafset i det tidligere bruddet mellom Gjert og Jakob

Norske medier får kritikk fra landslaget for dekningen av konflikten mellom Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. Den kjenner de seg ikke igjen i. 

Publisert Sist oppdatert

Friidretts-VM i Budapest i forrige uke ble ikke kun preget av norske medaljer, men også av en pågående isfront mellom løperne Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås. 

Bakteppet for konflikten er at Jakob Ingebrigtsen og brødrene Henrik og Filip avsluttet treningssamarbeidet med faren Gjert Ingebrigtsen etter en privat konflikt i fjor. 

Samtidig fortsatte sistnevnte som trener for Nordås - noe han også har vært under VM. 

Søndag uttalte landslagssjef Håvard Tjørhom til TV 2 at Idrettsforbundet skal evaluere etter VM, fordi konflikten har tatt mye fokus. 

Han påpekte også at mediene måtte ta sitt ansvar, for å ha skrevet mye om konflikten. 

Tjørhom sier han forstår hvorfor mediene skriver om konflikten. 

Men: 

– Jeg synes i hvert fall at media bør – akkurat som vi skal ha – en evaluering av dette her. Jeg regner med at journalistene kommer til å ha en evaluering på hvordan man håndterer en sånn sak som er veldig privat for de involverte, sier Tjørhom til TV 2.

– Står fjellstøtt

Medier24 har tatt kritikken videre til de største sportsredaksjonene i Norge. 

Sportssjef i VG, Frode Buanes, forteller at for dem har det vært viktig å lage journalistikk som synliggjør konsekvensene av konflikten under VM. 

– Eksempler på dette er den manglende akkrediteringen til Nordås-trener Gjert Ingebrigtsen og det at vi nå har to nordmenn i mellomdistansetoppen som ikke snakker sammen, sier Buanes til Medier24.

– Gjennom et større intervju med Henrik Ingebrigtsen tror jeg også at flere fikk et inntrykk av hvordan konflikten påvirker Jakob som utøver.

Buanes legger til at VG diskuterer og evaluerer journalistikk daglig, også i denne saken. 

– Det er vanskelig å forsvare seg mot en slik generell kritikk fra landslagssjefen, men vi står fjellstøtt på at konsekvensene av konflikten mellom Nordås og Ingebrigtsen har nyhetsinteresse, forteller han. 

Mener kritikken må være mer konkret

Sportsredaktør i NRK, Espen Olsen Langfeldt, sier at NRK har dekket konflikten tett under hele mesterskapet. 

– Dette har vært en konflikt som det norske folk er opptatt av - mellom to medaljevinnere i et verdensmesterskap, forteller Langfeldt til Medier24 og legger til: 

– Vi går gjerne i en dialog med idretten om dekningen, men da bør de være litt mer konkrete i sin kritikk.

NRK har underveis fått kritikk fra blant annet Aftenposten-kommentator Daniel Røed-Johansen for å ikke ha stilt Jakob Ingebrigtsen spørsmål om Nordås etter målgang på 1500 meteren sist onsdag. 

Ingebrigtsen tok sølv, mens Nordås tok bronsen like bak.

I den forbindelse tok Langfeldt selvkritikk overfor VG. Også VG og Buanes tok selvkritikk i samme artikkel. 

– Åpen konflikt

Sportssjef John Rasmussen i Dagbladet forklarer at de har jobbet helt ordinært med denne konflikten. 

– Underveis har både vi og andre medier stilt spørsmål til aktørene om konsekvenser av konflikten, og selvfølgelig hvordan de selv opplever det å stå i den i et mesterskap.

– Samtlige involverte har eller har fått mulighet til å komme til orde i våre spalter og kanaler, slik det må og skal være med en åpen konflikt som den vi opplever nå, legger han til.

Rasmussen er klar på at de evaluerer seg selv hver eneste dag, og han forsikrer Tjørhom om at det har vært mange voksne hjemme i Dagbladet under hele mesterskapet. 

– Tjørhom peker jo på dilemmaet vi alle står i, nemlig at konflikten er av privat karakter, og at det er de involverte som må sette ord på hvorfor ting er som de er. Det har de også fått mange muligheter til å gjøre i Dagbladet.

– Ikke grafset

Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen forklarer at konflikten dekkes fordi den har enorm interesse og alle elementer som en god, tabloid sportssak trenger. 

– De voksne i sportsredaksjonene har ikke vært hjemme under friidretts-VM. Det er korrekt. Vi vært imidlertid vært på jobb.

TV 2 har intervjuet sentrale aktører og brukt uttalelsene kombinert med forhåndskunnskap og kildeinformasjon, ifølge sportsredaktøren. 

– Vi har bevisst ikke grafset i det tidligere bruddet mellom Gjert og Jakob, men i stedet fokusert på den nye konflikten og aktuelle, sportslige konsekvenser av denne under VM, sier Jansen Hagen.

Jakob Ingebrigtsen selv har delt lite, men både Gjert Ingebrigtsen, kjæresten til Jakob og storebror Henrik har uttalt seg til mediene gjennom mesterskapet, påpeker Hagen.

– De to sistnevnte er vel de støttespillerne som står Jakob aller nærmest etter trenerbruddet med pappa Gjert. Landslagssjefen har sikkert rett i at mediene jevnlig bør evaluere seg selv, men usikker på om det er i denne dekningen det brenner mest. 

Etter det sportsredaktøren har sett og hørt, er ingen som har presset intervjuobjekter. 

– Tvert imot så har det vært overraskende snakkesalige intervjuobjekter. Den mest påfallende unnlatelsessynden var jo heller mangel på høyst relevante spørsmål til Jakob Ingebrigtsen om Narve Gilje Nordås etter 1500-meteren. Der var de voksne en tur hjemom før de igjen gikk på jobb, sier Jansen Hagen.

Powered by Labrador CMS