Stortingspolitiker Mímir Kristjánsson (R) roser Suldalsposten, etter at de takket nei til å dekke et besøk av han i Suldal.

Mímir Kristjánsson fikk avslag fra lokalavis: – Fantastisk

Stortingsrepresentanten mener flere bør gjøre som Suldalsposten, og takke nei til å dekke rikspolitikere på besøk. 

Publisert Sist oppdatert

Valgkampen er godt i gang, og politikere reiser landet rundt for å snakke med folket før de går til stemmelokalet. 

Men i år har flere stortingspolitikere merket en endring hos lokalavisene i valgdekningen. 

– Er nok i mediene

I går skrev stortingspolitiker Mímir Kristjánsson (R) på Facebook at han møtte seg selv i døra. Til helgen skal han til Suldal for å holde et åpent møte, og han skriver at han som vanlig tok kontakt med lokalavisen, Suldalsposten. 

«Svaret jeg fikk fra redaktøren var fantastisk: Suldalsposten intervjuer ikke besøkende rikspolitikere i lokalvalgkampen. De prioriterer å snakke med lokale kandidater. Derimot fikk jeg et høflig tilbud om å snakke om vindkraft med Suldalsposten ETTER valget», skriver han. 

Og Kristjánsson legger til at flere medier burde gjort dette. 

«I går hadde NRK et folkemøte fra Tromsø der Erna Solberg og Jonas Gahr Støre snakket åtti prosent av tida føltes det som. Da de var ferdige, fikk noen lokale politikere fra landet over være med på en slags teatersportlek. Og ja, jeg skjønner at dersom flere gjør som Suldalsposten så vil jeg få være mindre i avisa. Men er ikke vi rikspolitikere nok i mediene som det er?»

– Forstår det

Sveinung Rotevatn, nestleder i Venstre, har forståelse for at lokalavisene ikke vil dekke besøkene av rikspolitikerne.

Og flere politikere har lagt merke til medienes selektivitet i år. Temaet ble også tatt opp i Venstres podkast «Sikre Kilder i Venstre» nylig. I podkasten sier nestleder i Venstre, Sveinung Rotevatn at han synes ikke det er lett å finne sin rolle i en lokalvalgkamp.

– Vi deltar jo ikke i debatter. Så tanken med å reise rundt er jo å få et oppslag i lokalavisa, «nå kommer det en kjent politiker». Men det er altså vanskeligere enn man skulle tro, sier Rotevatn.

Han forteller at det er mange lokalaviser, spesielt rundt Bergen, som har tatt en prinsippavgjørelse med å ikke dekke nasjonale politikere på bedriftsbesøk.

– Med mindre det er statsministeren eller en kjempenyhet. Og jeg forstår det på et visst nivå. Det er strengt talt ikke fryktelig relevant for Utvik kommune at Sveinung Rotevatn kommer og sier «stem Venstre». De vil jo høre hva den lokale kandidaten mener, sier han.

– Vanskelig å si nei

Ansvarlig redaktør i Suldalsposten, Esther Moe, sier til Medier24 at det ikke er et prinsipp de har flagget ut.

– Men jeg har blitt lei av å se på hvordan vi har gjort det ved tidligere lokalvalg. Vi sprang så mye etter disse rockestjernene. Og utfordringen er at det er de lokale lagene som inviterer de inn, og vil ha drahjelp. Og det er gøy, og vanskelig å si nei, men jeg bestemte meg for at vi i år ikke skal bruke tid på det, sier Moe.

Hun legger til at de har sagt nei til mange nasjonale kandidater som ville ta turen innom og få lokal mediedekning.

– Et problem for oss bitte små lokalavisene er også kapasiteten. Jeg har ikke femten personer jeg kan sende ut, jeg må prioritere. Og da vil jeg heller bruke tid og spalteplass på de lokale kandidatene, sier hun.

Ansvarlig redaktør i Suldalsposten, Esther Moe, sier det er vanskelig å si nei til rikspolitikerne

– Går på limpinnen

Moe tror rikspolitikerne har forståelse for det.

– Men klart, det er som i festtalene. Alle er enige i prinsippet om at det er de lokale som er viktige. Men når sagmuggen blir drysset ut, går vi journalister rett på limpinnen.

Og Moe setter pris på at Kristjánsson tar avslaget godt.

– Jeg skjønner også at det lokale, ganske nyoppstartede Rødt-laget vil ha oppmerksomhet når han kommer. Men det er ikke Mímir folket her skal stemme på i år. Da er det bedre at vi presenterer de som faktisk står på valg, sier hun.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS