Trude Lorentzen og Irina Tjelle i NRK har laget podkasten «Evnukkmakeren».
De har pratet med nordmannen som er dømt til livstid i fengsel i England, som blant annet er dømt for å ha fjernet andre menns kjønnsorganer.
Mannen har erkjent det meste han ble tiltalt for - og er vurdert som strafferettslig tilregnelig.
Allerede i arbeidet med podkasten ble Lorentzen konfrontert med at de gir mannen et talerør.
– Også folk som er dømt for alvorlige forbrytelser har lov til å fortelle sin historie. Ikke minst sin bakgrunnshistorie, og hva som førte ham til disse groteske og grufulle handlingene. Vi vil jo forstå mennesker, ikke unnskylde, men forstå hvordan folk kan ende opp på et så ekstremt sted.
Lorentzen har hatt flere samtaler med ham, og har brukt over 20 timer på å prate med ham. Hun sier hjernen måtte jobbe på spreng.
– Jeg har prøvd å være åpen og lyttende, for jeg vil jo finne ut av hvordan han tenker. Samtidig er han jo dømt og karakterisert som en svært farlig og manipulerende mann i retten. Da må man jo ha hodet påskrudd og passe på å ikke bli for daff eller forsiktig i spørsmålene heller.
Var for forsiktige
– Det er viktig å vite at dette ikke er en tabloid splatter-podkast, det er det stikk motsatte. Og vi må tørre å ta i vanskelige ting, sier Lorentzen.
De har jobbet omhyggelig med å være så nøkterne som mulig i språket og beskrivelsene av handlingene, forteller Lorentzen.
– Det er en kjempegrundig journalistisk prosess rundt hvert ord som blir sagt i denne podkasten. Nettopp av hensynet at vi ikke skal velte oss i groteske detaljer.
De hadde interne testgrupper som ikke hadde jobbet med saken, men som fikk høre tidlige versjoner av podkasten.
– Men da var vi så forsiktige at de ikke helt skjønte sakens brutale handlinger, så da måtte vi være tydeligere på det, sier Lorentzen og legger til at de gjennomgående bruker forsiktige ord.
– Jeg vil si det er den psykologiske prosessen som er nerven i dette, og ikke de groteske handlingene.
Hun sier det er en historie som reiser større spørsmål, slik som hva som driver et menneske til å gjøre dette og hva betyr samtykke og dynamikken mellom mennesker i denne saken, men også debatten rundt kjønn og identitet.
– Får ikke snakke uimotsagt
NRK har tidligere prøvd å få et intervju med mannen da rettssaken pågikk.
Lorentzen tror han ville prate først nå fordi medietrykket ikke er like stort, og fordi podkast gir muligheten til å få inn flere nyanser enn et kort nyhetsintervju.
Han har fått høre delene han selv er med i.
– Og var veldig fornøyd med det. Samtidig har jeg vært veldig klar med ham at han får ikke snakke uimotsagt her. En av de andre sentrale kildene i podkasten er politiets kronvitne, en av evnukkene han har «skapt», som i dag gir uttrykk for anger og dyp frustrasjon.
De har tatt flere redaksjonelle vurderinger i hva de har tatt med og ikke. Det har vært hensyn å ta i flere retninger. For eksempel har de vært opptatte av å ikke utlevere ofre.
– Vi må stå journalistisk inne for hva vi tillater han å si.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no