Trude Lorentzen har jobbet med serien i ett år.

Lyttersuksessen «Mysteriet Adam»: – Får se om det tvinger seg fram en bonusepisode

– Jeg måtte svinge inn til siden av veien, sier hun om da datteren fortalte om «Adam» fra NRKs podkastsuksess «Mysteriet Adam».

Publisert Sist oppdatert

NRKs podkastserie «Mysteriet Adam» gikk rett til topps på Podtoppen én uke etter lansering. Det er også ingen andre dokumentarpodkaster i NRK som har hatt så høye tall.

– Det er skikkelig gøy nå. Jeg får selfies fra lyttere med måpende, åpen munn. Det er kjempegøy. Det må jeg tillate meg å si, selv om det er en fæl kriminalsak i bunn her, forteller journalist Trude Lorentzen til Medier24.

Hun tror grunnen til at historien fenger folk er at den skiller seg ut.

– Mye true-crime er et drap, og så lurer du bare på hvem som har drept personen. Her er det noe veldig annet. Jeg tror fortellingen om Adam treffer en eksistensiell angst; at mennesker ikke er som de utgir seg for å være, forklarer hun.

Ikke lenge etter at serien ble publisert ble det lagt på advarsel om sterke scener i beskrivelsen.

– Det måtte vi gjøre ganske kjapt etter tilbakemelding fra lytterne, sier Lorentzen som opplyser at podkasten har truffet en ung målgruppe, som har blitt ganske redde.

Lorentzen og Askild Matre Aasarød i den tsjekkiske småbyen Kurim.

Slik fant hun historien

Saken handler om en kvinne i 30-årene som høsten 2007 utga seg for å være en 13 år gammel gutt ved navn Adam. Lærere og klassekamerater ved Marienlyst skole ble lurt. Det samme gjorde barnevern og politi.

Etter en del merkelige hendelser forsvant «Adam», og hun ble til slutt pågrepet i Tromsø og sendt ut av landet. I 2008 ble hun siktet og dømt til fem år i fengsel for mishandling av to små gutter i Tsjekkia.

Saken ble også dekket av norske medier på nyhetsplass i januar 2008.

– Men så slapp de den liksom igjen, og ingen fulgte den opp og jobbet videre inn i det, sier Lorentzen, som fortsetter:

– Jeg synes det var gøy å finne de gamle nyhetssakene. Det lå en liten skatt av en historie som ikke var blitt boret skikkelig inn i av noen. Jeg satt igjen med tusen spørsmål.

Selv jobbet hun i Dagbladet på den tiden.

– Jeg tenker hvilken elendig tabloidjournalist var jeg egentlig? Jeg fanget det ikke opp i det hele tatt, sier hun.

Derfor takker hun sine barn, som går og har gått på Marienlyst skole, der «Adam» gikk høsten 2007.

– Jeg kjørte bil da datteren min fortalte det til meg, og jeg måtte svinge inn til siden av veien, forteller hun.

– Spennende tider

Drøye to uker etter lansering har hun fått flere tilbakemeldinger fra lyttere som blant annet har hatt personlige møter med «Adam».

– Det er spennende tider for meg nå. Jeg får ny informasjon, sier hun.

Hun tar opp samtalen når folk ringer for å fortelle om konkrete hendelser.

– Vi får se om det tvinger seg fram en bonusepisode her. Det er flere store spørsmål som jeg lurer på, blant annet alt som har med Norge å gjøre. Hvorfor kom hun nettopp hit, til landet vårt?, spør Lorentzen.

I serien får to ulike oppfatninger av hovedpersonen stor plass. Det tror Lorentzen at er presseetisk lurt.

– Da tar vi ikke standpunkt, og fortellerfaglig er det mer interessant – at man ikke tar parti og velger én løsning, men heller stiller de to versjonene av virkeligheten opp mot hverandre, kommenterer hun.

Oppi det hele mener hun historien ikke bare handler om «klin kokos gærne hendelser», men også om noe større og viktigere.

– Det handler om at tilliten i samfunnet har blitt misbrukt på det groveste, og hvordan mennesker forholder seg til å bli så til de grader rundlurt. Skal vi begynne å mistro hverandre, eller bør vi tviholde på tilliten til hverandre som det mest verdifulle vi har, spør hun.

Samtidig er hun imponert over Marienlyst skole og daværende rektor, som har vært åpne om hvordan lureriet kunne skje.

– Hun fikk fortellingen til å handle om noe stort og viktig. Hun lander på at vi må bare fortsette å stole på hverandre. Da fikk jeg litt gåsehud, sier Lorentzen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS