Kulturministeren går sammen med redaktørene: Inviterer Facebook til debatt om ytringsfrihet

- Det er på tide at Facebook tar sin posisjon i medielandskapet på alvor og går i dialog med den norske mediebransjen, sier kulturminister Linda H. Helleland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og styreleder i Norsk Redaktørforening Harald Stanghelle inviterer Facebook til debatt om redaktøransvar og ytringsfrihet, skriver de i en felles pressemelding.

– Vi har nå flere eksempler på at Facebook ikke bare opptrer som rent teknisk tilrettelegger, og distributør av innhold for norske medier, men at de også opptrer som redaktør.  Den markedsmakten Facebook har og den manglende tydeligheten de har vist når det gjelder hvordan redaktørmakten utøves, representerer en betydelig utfordring, både med hensyn til ytringsfriheten generelt og med hensyn til redaktøransvaret spesielt, skriver styreleder Harald Stanghelle i Norsk Redaktørforening i pressemeldingen.

- Det er på tide at Facebook tar sin posisjon i medielandskapet på alvor og går i dialog med den norske mediebransjen. Derfor har jeg sammen med Norsk Redaktørforening invitert til et møte for blant annet å diskutere sensur og ytringsfrihet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

Årsaken til invitasjonen er den siste tids debatt etter at Facebook slettet Nick Uts bilde av Kim Phuc som flykter fra napalmbombene under Vietnamkrigen. Bildet ble fjernet fra Tom Egelands Facebook-konto fordi det brøt med Facebooks regler for nakenhet. Flere som delte bildet opplevde at bildet ble fjernet eller at de ble utestengt fra Facebook, blant annet ble bildet fjernet fra statsminister Erna Solbergs konto.

– Facebook er en av verdens viktigste mediekanaler, men agerer som en lukket brorskap. Bare unntaksvis svarer de på mediehenvendelser og kritikk. De lar seg sjelden intervjue og deltar ikke i den løpende debatten om seg selv. Alt dette bryter med de åpenhetsverdiene mediene må dyrke og holde i hevd, forsetter Stanghelle i pressemeldingen.

- Vi håper Facebook tar utfordringen. Selv om Facebook har snudd og nå godtar dette spesifikke bildet, mener vi likevel det er behov for dialog med Facebook om reglene for viderepublisering av innhold fra redaksjonelle medier, sier Linda Hofstad Helleland.

Facebook er invitert til samtale og diskusjon med kulturministeren og norske redaktører under Norsk Redaktørforenings høstmøte 31. oktober i Oslo, står det i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS