Illustrasjonsbilde: Facebook appen på mobil.

Amerikanske mediehus gransker stor Facebook-lekkasje

Tusenvis av sider med hemmelig informasjon om Facebook har blitt gjennomgått av amerikanske mediehus.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Dokumentlekkasjen «Facebook papers» består av intern bedriftsinformasjon fra giganten innen sosiale medier. Den stammer fra varsler og tidligere produktsjef i Facebook, Frances Haugen, som tidligere også har delt store mengder dokumenter med avisen The Wall Street Journal.

Nyhetsbyrået AP er ett av 17 amerikanske mediehus som nå har gransket materialet fra Haugen, og mandag begynte de samtidig med publisering av det de har funnet. I tillegg har journalister hos en gruppe europeiske mediehus gransket materialet parallelt.

Dokumentene viser blant annet at Facebook i flere år har visst om systematiske problemer i modereringsarbeidet, uten å gjøre mye for å rette opp i det.

I tillegg viser avsløringene at teknologiselskapet Apple for to år siden truet Facebook og Instagram med å fjerne appene deres fra App Store, fordi plattformen ble brukt som et verktøy for å selge hushjelper.

De forskjellige mediehusene som er med på lekkasjen vil publisere saker fortløpende de neste dagene, opplyser AP. Hvert mediehus har gjort selvstendige vurderinger og egne prioriteringer i hvordan de dekker saken.

Varsleren Frances Haugen vitnet tidligere i måneden i kongressen i USA. Hun hevdet blant annet at produktene til Facebook er skadelige for barn.

Powered by Labrador CMS