Mikkel Øgrim Haugen og Linn-Elise Øhn Mehlen er ansvarlige for Klassekampen sommerturné i Finnmark.

Klassekampen vender blikket nordover: Legger årets sommerbåt-turné til Finnmark

- Finnmark er en region som ofte blir glemt av mediene, også Klassekampen, sier turnéansvarlig Mikkel Øgrim Haugen. Nå skal avisen gå fra havn til havn i hele sommer.

Publisert

I fjor seilte Klassekampens sommerbåt ned vestlandskysten og endte opp i Arendal under Arendalsuka. I år snur de helt rundt, og legger ut på turné langs kysten av Finnmark - med Tromsø som siste anløpshavn. 

Arrangementsansvarlig i Klassekampen, Mikkel Øgrim Haugen, forteller at det er flere grunner til at Klassekampen nå vender blikket og baugen nordover. 

- Finnmark er en region som ofte blir glemt av mediene, også Klassekampen, så det er for å tvinge oss selv til å ha arrangementer der, og for å få journalistene våre til å dekke Finnmark tettere, sier Haugen til Medier24. 

- Akkurat nå brenner det i Finnmark

Han legger til at den politiske situasjonen i Finnmark også har påvirket valget av rute og anløpssteder. 

- Akkurat nå brenner det i Finnmark. Bare se på den pågående regionreformen, altså sammenslåingen av Finnmark og Troms, luftambulansekrisa og de store, langsiktige spørsmålene knytta til fiske, tilgang på naturressurser, kull og olje, sier Haugen. 

Øgrim Haugen er spent på hvordan båten kommer til å bli mottatt i Finnmark og Troms. 

- Det er litt galimatias. Vi har ikke fryktelig mange abonnenter i Finnmark, og det bor heller ikke like mange mennesker der som de stedene vi besøkte i fjor, så vi er spent på hvordan dette blir mottatt, sier Haugen. 

De bygger årets turné på gode erfaringer fra fjorårets sommerbåt-prosjekt, og håper det vil føre til flere gode saker fra nord. 

- Dette er en god måte å få journalistene våre ut fra Oslogryta og få prata med abonnentene våre og med lokalbefolkningen om det de bryr seg om, sier han. 

Skal bruke 350.000 kroner

Ifølge Haugen planlegger de å bruke rundt 350.000 kroner på årets sommerturné, om man ikke inkluderer lønnsutgifter til journalistene og de arrangementsansvarlige. 

- Det er jo dyrt å legge ut på en sånn seilas, men vi gjør det så billig som mulig. Vi skal leve litt spartansk på båten, og ser på det som en slags dugnad, sier han. 

Fjorårets tresjark er byttet ut med seilskuta Goxheim - som skal være mer tilpasset det nordnorske klimaet. 

Og det finnes ingen plan B, om det nordnorske sommerværet skulle vise seg å ikke spille på lag. 

- Vi har ikke laget noen plan B. Akkurat de ukene vi drar er det liten sannsynlighet for at det blir full storm, selv om vi er i Finnmark. Vi har tatt noen værforbehold, og lagt inn noen dager ekstra her og der i tilfelle det blir hardt vær. Så får vi håpe finnmarkingene har forståelse om et arrangement blir flyttet en dag, hvis været er dårlig, sier han. 

Klassekampens sommerbåt legger ut fra Kirkenes 7. juli, og skal innom blant annet Vardø, Vadsø, Honningsvåg og Alta, før turneen avsluttes i Tromsø den 21. juli. 

Powered by Labrador CMS