Maria Ekerholt blir sittende som redaksjonssjef i NRK Innlandet frem til juni. Da venter båtlivet som pensjonist, forteller hun til Medier24.

Maria Ekerholt slutter etter 52 år i NRK

– At det har gått 52 år er helt sykt. Jeg har jobbet under åtte kringkastingssjefer, sier Maria Ekerholt.

Publisert Sist oppdatert

NRK Innlandet-veteranen Maria Ekerholt slutter etter hele 52 år i NRKs tjeneste.

Til sommeren går hun nemlig av med pensjon, bekrefter hun overfor Medier24.

– Jeg blir 69 år i juni. Nå er det på tide å trappe litt ned, sier Ekerholt med et smil.

Hun begynte i NRK på Marienlyst som 17-åring allerede i 1972.

– At det har gått 52 år er helt sykt.  Jeg har jobbet under åtte kringkastingssjefer. Den første var Torolf Elster. Det er veldig spesielt å tenke på, sier Ekerholt.

– Jeg har virkelig vært her lenge, og det har vært veldig gøy. Men jeg synes jeg har gjort unna et bra livsverk nå, sier hun.

NRK Innlandet-sjef Silje Kampesæter (til venstre) skryter stort av sin avtroppende redaksjonssjef Maria Ekerholt.
NRK Innlandet-sjef Silje Kampesæter (til venstre) skryter stort av sin avtroppende redaksjonssjef Maria Ekerholt.

– Har alltid handlet om folka

Ekerholt har siden 2022 vært redaksjonssjef på NRK Innlandets kontor på Lillehammer, men har bekledd flere forskjellige redaksjonelle funksjoner der siden 1986.

Den 14. juni er det imidlertid slutt, og Ekerholt har sin siste arbeidsdag i NRK. 

På det klassiske spørsmålet om hva hun husker best fra NRK-karrieren, svarer hun kjapt:

– Det er et så stort spørsmål. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Men det har alltid handlet om folka. Alle folka jeg har møtt og intervjuet, og alle sakene som har gjort ekstra inntrykk. Spesielt helsestoff, som unge med demens og saker innenfor barnevern, sier Ekerholt.

Hun nevner også politiske saker, og alle kommune- og stortingsvalg hun har fått dekke.

– Og selvsagt alle de bra folka jeg har jobbet med. Jeg kan ikke begynne å nevne navn, for det er så mange, legger hun til. 

Ekerholt trekker også fram den teknologiske utviklingen som har vært på de fem tiårene.

– Den utviklingen har vært helt utrolig. Jeg husker vi startet med en Nagra (båndopptaker, journ.anm.) på ryggen, som veide åtte kilo. Den måtte vi bære med oss. Nå kan du gjøre det samme på mobiltelefonen, forteller hun.

– Jeg vil også trekke fram utviklingen på journalistikken. Mange på min alder mener ting var bedre før, men det gjelder ikke journalistikken. Den grundige journalistikken er blitt mye bedre, sier Ekerholt.

Selger huset og flytter på båt

Hun trekker fram NRKs endring til at sakene skulle bli «færre, større og bedre» tilbake i 2016 som ett eksempel. 

– Det er bedre kildebredde, mer coaching, egne gravegrupper og mye mer fokus på presseetikk. Det er kjempebra, sier Ekerholt.

– Hva skal du bruke tiden din på som pensjonist? 

– Mannen min og jeg har kjøpt en ny seilbåt. Så nå skal vi selge huset på Lillehammer og flytte inn i den båten med base i Oslo, forteller Ekerholt.

– Det er nok mange som vil si at det er sprøtt å gjøre i vår alder, men jeg tenker det er bare å følge drømmen sin. Det er nå man lever og har helsa. Ingen vet noe om hva som skjer, sier hun. 

NRK Innlandets distriktsredaktør Silje Kampesæter skryter av sin avtroppende redaksjonssjef. 

– Mennesker som Maria går sjeldent ubemerket hen. Energien hennes plukkes opp av Richters skala, det er jeg sikker på. Derfor vil vi alle også merke fraværet av den, sier hun til Medier24.

– Hun er et levende bevis på at alder har fint lite å si. Man sier ofte at mennesker har betydd mye for mange, men med Maria kan jeg med sikkerhet si at hun har gjort nettopp det. Og det handler om det store hjertet hennes. Det, i kombinasjon med en god dose utålmodighet har nok blitt Marias suksessoppskrift, sier Kampesæter.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS