Her er diplomvinnerne av Fortellerprisen 2021

Se alle diplomvinnerne her.

Publisert Sist oppdatert

Kjersti Mjør fra Bergens Tidende fikk lørdag Fortellerprisen for 2020/2021.

DN, NRK, VG og Monster ble hedret med diplomer.

Følgende journalister fikk diplomer:

Emilie Hald Torp og Askild Matre Aasarød, VG Våpendrageren

Line Alsaker og Kjetil Saugestad, NRK Hele historien om 22. juli

Aleksander Nordahl og Nils Anker: Kjærlighetshistorien om hvalen og Hesten.

Joachim Førsund, Sigurd Øygarden Flæten og Kine Jeanette Solberg, Monster: Tobias

Ola Jordheim Halvorsen: Diplom for fire reportasjer som avslører et unikt og allsidig fortellertalent, DN

Her følger juryens begrunnelser:

Ola Jordheim Halvorsen, DN

«Der er noget håndskrevet over en historie fra Ola Jordheim Halvorsen. Det bliver aldrig rutine, men veksler mellem originale fortællegreb, sproglige finurligheder og fængende kompositioner – altid stemplet med Halvorsens helt egen fortællerstemme, uanset om det handler om geddefiskeri, om jægeres dna, om o-løbere eller en bytur med en japansk skihop-legende. Halvorsen evner at gribe de små reportagechancer og forvandle dem til uimodståelige hverdagsfortællinger med indsigt og et Halvorsensk smil på læben».

Monster: Tobias

«Noen fortellinger er så nitriste at man kvier seg for å gå inn i dem. I podcasten Tobias evner journalisten å dukke ned i det mest private og løfte det til en fortelling som kan bli viktig for andre. Det er et intimt portrett av et foreldrepar i sorg, og Joachim Førsund forvalter deres åpenhet med respekt og lunhet – og mestrer med sin intervjukunst å skape fortellingen. Produksjonen oppleves befriende sober og reflekterer foreldrenes nakenhet. Fortellingen om et barn som dør trenger ikke effekter. Tobias er kvalitet tvers gjennom».

NRK: 22. juli – Hele historien

«Flere redaksjoner har levert viktig journalistikk for å markere at det nå er ti år siden 22. juli massakren. Det er krevende å fortelle historien om noe som er så grotesk og som rammer så mange. NRK har i dokumentarpodkasten Hele historien 22. juli klart dette på en god måte. Gjennom nye detaljer og kilder bringer de oss tettere på fortellingen uten å bli sentimentale eller spekulative. De åtte episodene er gjennomført med kvalitet i alle ledd. Publikums store interesse for podkasten viser hvor verdifull den er».

VG: Våpendrageren

«Når først Våpendrageren går i gang, er det svært at stoppe med at lytte. VG’s podcasthold formår at mystificere og tryllebinde lytteren ind i en kompleks og netop mystisk historie om udskamning, psykisk terror, svindel og trusler i relation til Addictologi Akademiet og Det Norske Kartselskabet. Med sikker hånd fører VG-holdet os gennem seks episoder befolket med kilder og overrumplende hjørner, og fortællingen, der også er en stærk kærlighedshistorie, løftes af de velproducerede lydlandskaber».

DN: Hvalen og Hesten

«Denne saken er et eventyr. Den bobler over av fortellerglede. Den handler om en besatt mann og en forvirret hval. Om hvordan et tilfeldig møte i havet utenfor Finnmark snur livet opp ned. For hvalen Hvaldimir, men ikke minst for fisker Joar Hesten. Både hvalen og Hesten er to usedvanlig takknemlige objekter. Aleksander Nordahl har tatt noen av de flotteste bildene vi kan huske å ha sett. Nils Anker skriver knakende godt og lar de ramsalte, rett-fra-levra-sitatene til Hesten drive saken framover. Det er morsomt, tankevekkende, og ikke minst, rørende».

Hederlig omtale

NRK - Yasmin Sunde Hoel, Erlend Lånke Solbu: Hundreårstalentet

NRK - Johnsen Helledal og Martin Skjæråsen: Frø i fare

VÅRT LAND - Elise Kruse og Erlend Berge: De valgte bort sin egen sønn. Så valgte de å begrave ham

AFTENPOSTEN - Anette Aasheim og Ingunn Røren: De rakk ikke å bli voksne.

VG - Einar Otto Stangvik, Jonas Nilsson med flere. Baneheia

KLASSEKAMPEN - Knut Gjerseth Olsen Hundre år og allting glemt

KLASSEKAMPEN - Yohan Shanmugaratnam: Siste salme for Aberfan

Powered by Labrador CMS