The Killers på Hovefestivalen i 2007.
The Killers på Hovefestivalen i 2007.

Debatt

Fotoforbud ødelegger for journalistikken. Derfor boikotter GAFFA kveldens The Killers-konsert

- Feil å gi bandets management redaksjonell makt over hva som publiseres i et uavhengig norsk magasin, skriver Tord Litleskare.

  • TORD LITLESKARE, sjefredaktør i musikkmagasinet GAFFAKommentaren er opprinnelig publisert på Gaffa.no
Tord Litleskare.
Tord Litleskare.

Det profilerte Las Vegas-bandet The Killers spiller for sine norske fans i Telenor Arena fredag kveld, men norske pressefotografer får ikke adgang til å dekke konserten.

Et slikt fotoforbud ødelegger for den journalistiske uavhengigheten, mener GAFFA. Derfor boikotter vi konserten.

I løpet av de siste fem årene har det blitt en stadig større trend at artister ønsker å kontrollere alle aspekter ved sitt image og sin profilering utad. Store navn som Beyoncé, Foo Fighters, Lady Gaga og Bruno Mars har valgt å begrense tilgangen til sine konserter for pressefotografer, enten gjennom rigide og ofte absurde fotokontrakter, eller med rene fotoforbud.

Til kveldens konsert med The Killers (bildet) i Telenor Arena har GAFFA fått beskjed om at bandets egen fotograf vil være den eneste fotografen som akkrediteres.

Pressen vil få tilgang til å bruke fotografens bilder, men vi mener, i likhet med store deler av norsk presse, at det blir feil å gi et amerikansk band sitt management en slik redaksjonell makt over hva som publiseres i et uavhengig norsk magasin.

En fotojournalists bilde er en like viktig del av et redaksjonelt produkt som en journalistisk tekst, og derfor blir dette en inngripen i vårt arbeid vi ikke kan tolerere.

I Norge har pressefotografer tradisjonelt sett hatt gode arbeidsforhold og vilkår når det kommer til å dekke denne type arrangementer, kanskje særlig siden norske aviser og magasiner ofte har gått sammen i å boikotte arrangementer hvor de ikke får jobbe på et fritt og selvstendig grunnlag.

Bare det siste året har GAFFA valgt å droppe anmeldelser av store konserter med Bob Dylan, Ariana Grande, Bruno Mars og Robbie Williams i Norge grunnet denne problematikken, og vi ser at dette er et økende problem.

Derfor velger vi også å stå over kveldens konsert med The Killers i Telenor Arena, og vi har i tillegg takket nei til intervju med bandet fordi vi mener det blir feil å gi denne type forhåndsreklame til artister som ikke ønsker pressen velkommen til å dekke sine opptredener.

Vi håper at resten av norsk presse står sammen med oss i denne beslutningen.

Tord Litleskare

er sjefredaktør i GAFFA.no. Han har også jobbet med konsertfotografering de siste ti årene og har fått sine fotografier publisert i store internasjonale aviser og magasiner som The Guardian, Independent, Rolling Stone, Billboard og Vulture.

The Killers på Hovefestivalen i 2007.
The Killers på Hovefestivalen i 2007.
Powered by Labrador CMS