Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i vandrehallen.
Geir Jørgen Bekkevold (KrF) i vandrehallen.

KrF vil forhandle med regjeringen om pressestøtte-økning

 – Håper vi kan bli enige om at vi i det minste prisjusterer, sier Geir Jørgen Bekkevold, mediepoltisk talsperson i KrF til Medier24.

Publisert

I dag ble det klart at regjeringen foreslår å bruke 313 millioner kroner i produksjonstilskudd for medier i 2019, noe som er et reelt kutt ettersom det ikke justeres for prisvekst og inflasjon.

 

KrF: Skuffende og litt overraskende

Mediepolitisk talsperson i KrF, Geir Jørgen Bekkevold, mener det er litt overraskende at man ikke øker eller prisjusterer pressestøtten. 

– Jeg synes det er skuffende at man foreslår et reelt kutt på pressestøtten. Det betyr i realiteten kutt, og det er ikke godt nytt for redaksjoner som allerede snur på hver eneste krone, sier Bekkevold til Medier24. 

Han varsler at dette er noe han vil ta opp i forhandlingene med regjeringspartiene. 

– Jeg håper vi kan bli enige om at vi i det minste prisjusterer produksjonsstøtten, sier han. 

Han er klar på at man må ha et større perspektiv enn bare NRK og TV 2 når man diskuterer mediepolitikken - og er glad for at man velger å legge mer penger inn i produksjonsstøtta. 

– Mediepolitikk handler ikke om bare NRK og TV 2, men også de små lokalavisene der ute. Nå skal det legges fram en mediemelding, hvor alle disse spørsmålene skal tas opp, sier han. 

Se hele intervjuet med Geir Jørgen Bekkevold her: 

– Skuffende

Freddy Øvstegård i SV reagerer på kuttforslaget.

- Dette er et skuffende mediebudsjett fra Grande som liker å kalle seg demokrati og medieminister.  Produksjonsstøtten, et av de viktigste virkemidlene for mediemangfoldet, kuttes med 7 millioner, sier han til Medier24.

Øvstegård påpeker at kuttene er større enn den marginale økningen på innovasjonsøtteordningen.

- I en tid med økt press mot den frie pressen hadde jeg forventet et krafttak for ytringsfriheten, i stedet har fått kutt og ingen nye grep, fortsetter han.

Mediepolitisk talsmann Tage Pettersen (H) under Arendalsuka.
Mediepolitisk talsmann Tage Pettersen (H) under Arendalsuka.

Viser til mediemeldingen

Mediepolitisk talsmann Tage Pettersen i Høyre sier at, ettersom regjeringen jobber med en mediemelding, så er det naturlig at det ikke foretas store grep i statsbudsjettet nå.

- Mediestøtten videreføres på samme nivå og det legges på 3 nye millioner i innovasjonsstøtten. NRK får på sin side en mindre økning i lisensen enn de søkte om. Så får vi komme tilbake til eventuelle strukturendringer og justering av nivåer når vi skal jobbe med mediemeldingen.

 

– De kutter - igjen

Mediepolitisk talsperson Åslaug Sem-Jacobsen i Senterpartiet mener at regjeringa skuffer med dette budsjettet.

- De ønsker tydeligvis ikke å bistå mediene så veldig i den vanskelige situasjonen de står i. De kutter i produksjonsstøtten - igjen, men bortforklarer det med at de vil bevilge litt til innovasjon og utvikling. Men den summen burde vitterlig kommet på toppen av produksjonsstøtten om det var snakk om satsning, sier hun og fortsetter:

- Det kuttes ellers en tredjedel i forhold til budsjettavtale i fjor på bredbåndsutbygging også, noe som jo også er skuffende sett i et medieperspektiv.

 

Moxnes: Dårlig nytt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller kuttet i pressestøtta dårlig nytt. 

– Det er dårlig nytt når man ikke økes pressestøtten. Det går utover viktige aviser, som er viktige for mediemangfoldet i Norge, sier han og sier at han vil jobbe for å øke støtten. 

Se hele invtervjuet her: 

Mer om mediebudsjettet: 

Powered by Labrador CMS