NRKs USA-korrespondent Lars Os er dagens intervjuobjekt i «Julepraten».

Julepraten:

Lars Os feirer jul i USA - disker opp julemiddag med Fredrik Græsvik

NRKs USA-korrespondent oppsummerer 2021 i #Julepraten.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Også i år stiller Medier24 en rekke spørsmål til mediemennesker i spalten #Julepraten.

Neste person ut er NRKs USA-korrespondent, Lars Os.

– Hva gjør du i jula?

– Det blir en amerikansk jul på meg i år. Jeg bke ansatt i NRK i februar, så har ikke rukket å spare opp ferie. Men det går fint, jeg skal holde fortet til Tove Bjørgaas kommer over på nyåret. Fredrik Græsvik skal også være her, og han fant nettopp en selger som tar inn pinnekjøtt. Vi får nok diska opp en god julemiddag.Ellers er det ganske greit å feire jul her. Det er fare for at jeg finner ei strand et varmt sted i nyttårshelga.

– Hva må til for at det blir ordentlig jul for deg?

– Jeg har aldri vært noe fan av å pynte voldsomt, men når lukta av lammekjøttet hjemme har kokt i noen timer hjemme, da er det jul. Også selvsagt kjøttrullen som muttern syr, det er virkelig smak av jul.

– Hva husker du best fra medieåret 2021?

Det må selvsagt være at NRK ga meg tilliten til å bli den neste korrespondenten i USA. Det er en ny virkelighet for meg med en litt annen bakgrunn enn de fleste kolleger ute i verden, men jeg har så absolutt kost meg.Det har vært litt dødt politisk, siden Trump tapte, men jeg har fått litt tid til å se etter andre saker som opptar amerikanerne.

– Hva var det morsomste som skjedde i 2021?

Foruten å få jobben, har det vært å få reist rundt og møtt amerikanerne. Det er virkelig ingenting som er bedre enn å komme seg tett på denne gjengen som bor i dette fascinerende landet.

– Hva var det pinligste som skjedde i 2021?

Jeg trur ikke jeg har noen pinlige øyeblikk å melde, men noe som virkelig var, og fortsatt er trist, fikk jeg opplevde jeg i Haiti i høst. Det å se et land som så stolt sparka ut sine overmenn på slutten av 1700-tallet, i dag er et av verdens fattigste land. De unge har ingen framtid, samfunnet fungerer ikke, og korrupsjonen er over alt.

– Hva tror du vil påvirke medieåret 2022?

– For meg blir det mellomvalget i kongressen og rundt om i delstatene. Det vi får se av politisk aktivitet i 2022, vil definere det neste presidentvalget i 2024. Kommer Donald Trump til å stille? Vil republikanerne ta tilbake Huset og Senatet? Og vil vi få vite hva som skjedde bak dørene da Trump-fansen storma Kongressen i vinter?Jeg ønsker også å fokusere på litt voksenopplæring. USA har endra seg etter de fire åra med Trump. Hvordan er det å leve i USA i dag?

– Hvordan er hverdagen til amerikanerne? Vil Koronaviruset definere livene deres? Har samfunnet endra seg?Vi trenger å høre fra dem, møte dem på deres premisser, la dem få snakke ut, så vi kanskje forstår bedre hva som rører seg.Jeg har vært litt dårlig på sosiale medier også, der skal jeg stille sterkere til neste år.Også håper jeg Renate Reinsve blir nominert til Oscar. Da får jeg mulighet til å stille på rød løper i bunad!

Powered by Labrador CMS