TV 2s tidligere USA-korrespondent Fredrik Græsvik.

Fredrik Græsvik beklager

TV 2-profilen beklager etter kritikk.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag beklaget TV 2 oppførselen til journalist Fredrik Græsvik for måten han kontaktet privatpersonen Eirik Furuseth på Messenger.

Overfor Medier24 beklager Græsvik nå sin egen oppførsel.

– Jeg beklager overfor Furuseth, hans arbeidsgiver og også min egen arbeidsgiver TV 2. Jeg skulle selvfølgelig ikke ha sendt denne henvendelsen, og forstår at dette kan svekke tilliten til meg som journalist, skriver Græsvik i en SMS til Medier24.

Mener det går utover pressens troverdighet

Nettavisen publiserte onsdag en artikkel hvor de fortalte om hvordan Furuseth hadde opplevd å bli kontaktet av Græsvik.

Furuseth reagerte på måten TV 2-profilen henvende seg til han.

Han sier til Nettavisen at han opplevde henvendelsen som en trussel.

I samme sak beklager TV 2 Græsviks oppførsel.

Tidligere ansvarlig redaktør i EnerWE og nå korrespondent for den danske WatchMedia-eide avisen EnergyWatch, Anders Lie Brenna, reagerer sterkt på episoden.

– Det som bekymrer meg er at jeg er journalist, og dette går utover mitt yrke, min troverdighet og pressens troverdighet, sier Brenna til Medier24.

Han trekker frem at vi lever i en tid hvor mange kommer med usaklig kritikk av pressen og journalister.

– Men da kan ikke pressen gi de som har usaklig angrep mot pressen helt rett. Vi kan ikke ha en situasjon hvor folk i pressen bruker sin stilling til å true folk. Dette er en trussel mot vår yrkesgruppe og vår eksistens.

Græsvik er blitt forlagt kritikken fra Brenna og svarer på kritikken i en SMS.

– Totalt uakseptabelt

I meldingschatten som Furuseth har delt på sosiale medier skriver Græsvik at meldingene han sendte ikke var ment som en trussel.

Det argumentet kjøper ikke Brenna.

– Det er en trussel. Det går ikke an å slippe unna med det. Han tar kontakt med en person, en arbeidsgiver og en håndballklubb. Jeg vet ikke hvem denne privatpersonen er, men så kommer en av Norges mest kjente journalister i flaggskipet TV 2.

Brenna mener TV 2s unnskyldning i Nettavisens sak ikke holder. Han mener mediehuset og Græsvik må erkjenne at var en trussel og beklage ordentlig.

– Hvis det ikke gjøres så har ikke TV 2 troverdighet. De har troverdighet, men det virker som de ikke forstår alvoret. Det holder ikke å si at det er et brudd på interne regler. Dette er et brudd på tvers av alt pressen står for.

TV 2 er også forelagt Brennas kritikk.

I en SMS til Medier24 skriver utenriksjef i TV 2, Aslaug C. Henriksen dette:

– Vi har beklaget dette, og bekreftet at det ikke var dekning for påstanden. Så ber vi om forståelse for at vi som arbeidsgiver ikke kan dele informasjon om hvordan vi håndterer saken videre internt, ut over å si at vi håndterer den i tråd med våre rutiner, skriver Henriksen.

Hun skriver videre at de beklager at henvendelsen ble sendt fra journalisten overhodet. Det var ikke dekning for slike påstander, og er dermed brudd på deres egne rutiner, fortsetter hun.

– Vi er svært bevisst på makten media har, og forstår godt at TV 2s henvendelser var veldig belastende. Når det gjøres feil, skal selvfølgelig også media være raske til å beklage det. Derfor har vi også beklaget og understreket at det ikke var dekning for påstandene, overfor dem som mottok henvendelsen.

Også pressen generelt må på banen

Brenna mener også at pressen og presseorganisasjonene må ta avstand fra måten henvendelsene ble gjort.

– Hvis vi lar dette passere mildt og pent, så sier vi at dette er greit. Vi må trampe hardt i gulvet og si at dette er totalt uakseptabelt. Presseorganisasjonene må si at dette ikke aksepteres i pressen.

Samtidig er Brenna klar på at Græsvik ikke fortjener å miste jobben på grunn av episoden.

– Jeg argumenterer sterkt mot at han skal mistet jobben, og mener at det er en vanvittig uting å miste jobben for å si dumme ting.

Powered by Labrador CMS