Tore Strømøy understreker at han tar innholdet i sedelighetssaken på alvor.

Strømøy om chat-melding: – Jeg har ingen grunn til å tvile på innholdet i saken

Tore Strømøy kommenterer chat-meldingen fra ham som har blitt delt i sosiale medier de siste dagene. 

Publisert Sist oppdatert

– Jeg prøvde å svare på noen spørsmål til private i det mediestormen tok av. Det var ikke lurt, skriver Tore Strømøy på e-post til Medier24. 

Onsdag ble dokumentarserien «Ingen elsker Bamsegutt» publisert av NRK. Den handler om en mann i 60-årene som ifølge NRK har forsøkt å komme seg hjem fra Filippinene i elleve år, etter han skal ha meldt flytting ved en feil. 

I etterkant av publiseringen har NRK fått hard kritikk, blant annet av Aftenposten-kommentator Christina Pletten

Søndag kom det fram at mannen ble dømt i en sedelighetssak i 1991, og NRK trakk serien midlertidig. for å legge inn den delen av historien. 

– Tar saken på alvor

I noen likelydende chatmeldinger som er blitt postet i sosiale medier, har Strømøy blant annet skrevet at mannen i 60-åra «i 1991 ble beskyldt for å ha berørt noen unger under lek» og «at han ikke var  farlig for ungene på noen måte».

Til Medier24 skriver Strømøy: 

– Jeg skriver vel at dette skjedde under lek, og mente at dette skal ha skjedd når unger kom til Bamsegutt for å leke. Jeg har ingen grunn til å tvile på barna og innholdet i saken. Den tar jeg på alvor. Om det ser ut som noe annet, beklager jeg det, skriver Strømøy. 

– Mine korte meldinger var ikke ment for offentlig publisering. Hadde jeg visst det, hadde jeg selvsagt ikke formulert meg så teit.

Medier24 fikk svar fra Strømøy før Aftenposten senere på søndag publiserte en artikkel, der en av ofrene fra saken sa at hun syntes han burde be om unnskyldning for at han omtalte misbruk av barn som lek. Strømøy sa også til Aftenposten at han ikke mente å kalle det som skjedde en lek. 

– Prøvde ikke å lure unna noe

Medier24 spurte også Strømøy om hva han synes om kritikken som har kommet; Om han skulle ønske de hadde tatt med dommen fra start og om dette ble en ekstra belastning for de involverte.

Han skriver at det er helt greit at folk er uenige i hans og NRKs vurdering av innholdet. 

– Jeg får også meldinger fra folk som enige. Vi gjorde valg. Vi prøvde ikke å lure unna noe, skriver Strømøy.

– Bamsegutt er et produkt av samfunnets svikt. Du finner svar på alle hans feilgrep i historien. Og det mener vi kommer godt fram i serien. For det er en grunn til at ingen elsker bamsegutt. Han tråkker mye feil. Fordi han ikke vet bedre. Spørsmålet er om ikke han også fortjener en ny sjanse og hjelp. Det er jo det serien handler om.

Strømøy mener mye av støyen i sosiale medier antagelig skyldes spleisen som ble startet, og at den ble så stor. 

– Bamsegutt og familien har aldri bedt folk om penger. De vil bare reise hjem, skriver han. 

– Om folk syns det er ok å vipse penger til en som har truet med at blodet skal flyte hos Nav, men ikke lenger ok når de hører om en betinget sedelighetsdom for 32 år siden, utført av en fyr som ikke forsto grensesetting, så er jo det opp til hver enkelt.

– Skremmende hva folk deler

Strømøy mener at det er viktig å huske at dem som er med på å spre noe via sosiale medier er «like ansvarlige som forfatteren». 

– Det er skremmende å se hva folk sprer på sosiale medier.  Husk at dette kan få fatale følger for folk! Selvsagt er dette tøft for en familie som sliter fra før.

– Jeg mener uansett familien fortjener hjelp. Det er vi som har skapt Bamsegutt med alle hans feil og mangler. Det er seriens budskap. Jeg håper mediene husker det, avslutter han. 

VG skrev tidligere på søndag at de hadde vært i kontakt med fire av de seks fornærmede i saken. Tre av dem syntes saken burde vært med i programmet, den fjerde syntes det var greit å utelate av hensyn til mannen. 

Medier24 har fått bekreftet fra NRK at Strømøy har vært i kontakt med mannen i 60-årene søndag og at han er innforstått med at saken omtales i mediene nå. 

Til VG sa han at han også før publisering ville at saken skulle omtales i serien.

NRK svarte til VG at de lot være å ta den med, av hensyn til familien hans, men først og fremst av hensyn til ofrene. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS