NRK-veteran Tore Strømøy

NRK trekker «Bamsegutt»-dokumentar midlertidig

En dom fra 1991 gjør at NRK trekker dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» midlertidig. 

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres

Det opplyser kanalen selv i en pressemelding. 

– NRK mener at «Ingen elsker Bamsegutt» er en viktig historie om hvordan de svakeste i samfunnet blir behandlet av det offentlige. Underveis i produksjonen ble vi kjent med at han hadde en dom mot seg fra 1991, uttaler Marius Lillelien, Direktør for distrikstdivisjonen i en pressemelding.

Dommen er ikke nevnt i dokumentaren. 

Ifølge VG ville mannen i 60-årene selv at dommen skulle komme fram i NRK-serien. Strømøy bekrefter til VG at de var informert om den. 

Mannens advokat Leif Strøm er kritisk til at NRK ikke fortalte om dommen.

– Jeg mener det var en uklok strategi. Det slår tilbake på han, sier han til VG.

Lillelien sier ny versjon av serien vil bli publisert når den er klar, men de trekker den til endringene er gjort. 

Serien handler om en mann i 60-årene som ifølge NRK har forsøkt å komme seg hjem fra Filippinene i elleve år, etter han skal ha meldt flytting ved en feil. 

Mange har ønsket å støtte mannen etter serien ble publisert, og en Spleis har samlet inn over 3,8 millioner kroner. Lørdag meldte VG at spleis-aksjonen er satt på pause. 

NRK har fått kritikk blant annet for å henge ut det offentlige hjelpeapparatet, ikke stille kritiske spørsmål til advokatene og ikke ta hensyn til mannens mindreårige sønn.

Fredag kom Aftenpostens kommentator Christina Pletten med et kraftig angrep på dokumentaren

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Aftenposten at de har gjort krevende vurderinger underveis, men tatt med svar fra angrepet part og fått opptakene godkjent av paret i serien. 

Søndag kveld bekreftet advokat Leif Strøm overfor Medier24 at mannen i 60-årene ville NRK skulle omtale dommen underveis i produksjonen og også ville at saken skulle fram nå. NRK sa til VG søndag at de lot være av hensyn til mannens familie, men først og fremst av hensyn til ofrene i saken. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS