Tore Strømøy er programleder i dokumentaren.

Kritisk til NRK og Strømøy: –  Burde aldri vært sendt

Aftenpostens kommentator Christina Pletten går hardt ut mot NRK-dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt». NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk og programleder Tore Strømøy forsvarer de redaksjonelle valgene. 

Publisert

NRKs dokumentar i fire deler, «Ingen elsker Bamsegutt», ble publisert onsdag. 

Serien handler om en mann i 60-årene som ifølge NRK har forsøkt å komme seg hjem fra Filippinene i elleve år, etter han skal ha meldt flytting ved en feil. 

Fredag kom Aftenpostens kommentator Christina Pletten med et kraftig angrep på dokumentaren

Pletten skriver at «det bygges en emosjonelt manipulerende fortelling om et følelseskaldt byråkrati», og at myndigheter «mistenkeliggjøres», mens advokaten til mannen ikke får kritiske spørsmål. 

Hun kritiserer den for flere etiske overtramp, blant annet nevner hun Vær varsom-plakatens punkt om å unngå dobbeltroller og omtaler det som «hinsides uansvarlig» å vise en legekonsultasjon, der mannens mentale og fysiske helse ble diskutert. 

«Den burde aldri vært sendt», konkluderer hun. 

– Taler de svakes sak

Lørdag svarte Strømøy i Aftenposten

«Tar jeg parti? Ja, det gjør jeg kanskje. Premisset for «Ingen elsker Bamsegutt» var å prøve å hjelpe ham hjem. Slik han ba om. Det ble sagt allerede i program én. Som sagt, som journalist taler jeg de svakes sak. Jeg er deres talsmann. Men makten får slippe til.»

Videre skriver Strømøy at mannen i 60-åra forstår godt hva han har vært med på. Han skriver også at han har fått hilsener fra mange som er uenige med Pletten.

«Om en kommentator i Aftenposten mener jeg har gjort mange feil, er det hennes rett. Men mange er også uenige, ser jeg.»

Ikke enig

Etikkredaktør Per Arne Kalbakk i NRK påpeker i samme avis at det lå krevende vurderinger bak delen om legetimen, men at de vurderte hensynene til mannen før publisering, og at han godkjente bruken. Han understreker også at kritikken fra advokaten ble forelagt den kritiserte part, Nav.

Om eventuell dobbeltrolle for Strømøy, sier Kalbakk at det «ikke er ukontroversielt at han fyller ut skjemaet» til UDI på vegne av kona. 

– Det er veldig tydelig, på samme måte som det er i andre serier, at han er en deltagende hjelper i de historiene han forteller.

Lørdag meldte VG at en spleis-aksjon til støtte for mannen i 60-årene er stoppet

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS