NTL i NRK under forhandlingene med statskanalen i årets lønnsoppgjør. Fra venstre: Lise Olsen (LO stat), Kristine Magnesen, Joachim Frivold, Are Bøhm, Elin Fossum, Per Arne Flø, John A. Harrang.
NTL i NRK under forhandlingene med statskanalen i årets lønnsoppgjør. Fra venstre: Lise Olsen (LO stat), Kristine Magnesen, Joachim Frivold, Are Bøhm, Elin Fossum, Per Arne Flø, John A. Harrang.

NTL brøt forhandlingene med NRK: Anklager statskanalen for fagforeningsknusing

Norsk Tjenestemannslag er skuffet over lønnsforhandlingene med NRK. – Det fører til ulik lønn for likt arbeid, sier NTL-leder Ingvild Fjereide.

Publisert

I natt ble det klart at fagforeningen NRKJ, som figurerer under Norsk Journalistlag, og NRK er ferdige med årets lønnoppgjør.

Nå er det derimot klart at den nest største fagforeningen, NTL med sine 718 medlemmer, bryter.

– Vi bryter fordi vi er uenige i fordelingen. NRK har et nytt prinsipp som gjør at lønnsøkningen kommer ut fra hvilken fagforening du er medlem i. Vi har hatt «lik lønn for likt arbeid»-prinsipp fram til nå, men dette vil forandre på alt, sier leder Ingvild Fjereide i NTL NRK til Medier24.

Ingvild Fagerheim Fjereide er leder i NTL NRK.
Ingvild Fagerheim Fjereide er leder i NTL NRK.

De ulike fagforeningene konkurrerer seg imellom for å få medlemmer og det gjøres først og fremst på politikk, men også på lønn.

– Union busting

Slik det ligger an nå, så får Norsk Journalistlag (NRKJ) mest ut av oppgjøret og det blir skjevt, mener NTL-lederen. Årsaken er at lønnsnivået blant medlemmene i NRKJ er høyere.

– Mener du at det er «union busting»?

– Ja, det er en form for union busting. Det er kanskje litt sterke ord, men det er slik vi opplever det. Vi har hatt sterke fagforeninger som har vært samlet, så man kan spekulere om det har noe med det å gjøre.

NTL NRK organiserer bredt og har medlemmer i nesten alle yrkesgrupper i NRK, hvor journalister er den største yrkesgruppen.

De organiserer også mange av de som er lavest lønnet noe som gjør at gjennomsnittslønna i NTL blir lavere enn i de andre foreningene. Når NRK legger dette til grunn for lønnsoppgjøret vil det føre til at forskjellene øker.

– NRKJ forhandlet videre og aksepterte en avtale med NRK – som de facto gjør at de får mer enn dere. Solidarisk?

– Jeg vil ikke mene så mye om det. Vi svarer kun for oss og vi opplever at det er NRK som kjører dette løpet og kunne løst dette ganske enkelt.

 NRK: Har hatt en ryddig forhandling

Personaldirektør Olav Nyhus i NRK sier til Medier24 at påstanden om fagforeningsknusing er noe han ikke kjenner seg igjen i.

Personaldirektør Olav T. Nyhus i NRK.
Personaldirektør Olav T. Nyhus i NRK.

– Vi har vært opptatt av å forhandle ryddig og ansvarlig med alle fagforeningene og det har vi gjort. Vi ble uenige med NTL også i årets oppgjør og det beklager vi. Det skyldes prinsipielle uenigheter, sier han.

Direktøren forklarer at de har forhandlet med hver fagforening basert på deres lønnsmasser, som er et alminnelig prinsipp i arbeidslivet, forklarer han.

Rammen for forhandlingene var på 2,4 prosent, noe som vil gagne NRKJ i større grad enn NTL, som har flere lavtlønte i medlemsmassen sin.

Musikernes fellesorganisasjon brøt også forhandlingene med NRK. Nå vil disse gå til Riksmegleren for en avklaring.

Powered by Labrador CMS