Prosjektleder Natalia Borelius i Mediavision AB.
Mediavision
10 prosent av norske hjem strømmer ulovlig: – Alvorlig
Det viser ferske tall i ny rapport om piratvirksomhet i strømme-markedet.
10 prosent av norske husholdninger abonnerer på ulovlige og illegale strømmetjenester, også kalt IPTV.
Sportsinnhold er en viktig faktor for de som gjør ulovlige abonnementsavtaler via IPTV.
Det viser en undersøkelse foretatt av Mediavision AB.
– Sport og sportsinnhold er en viktig faktor til at så mange husholdninger velger å abonnere på ulovlige tjenester. Her kjøper de ulovlig innhold til en billig penge, sammenlignet med det som strømmetjenestene tilbyr, sier prosjektleder Natalia Borelius i Mediavision AB.
Ifølge Mediavisions undersøkelser svarte 24 prosent av alle nordmenn som har tilgang til en ulovlig IPTV-tjeneste at de så direktesendt sport i går.
– Det er høye tall – og det er skremmende for de som driver business i henhold til lovverket. Ja, dette er alvorlig.
Mens ulovlig IPTV-strømming er stabilt fra 2023 til 2024 i Norge, øker den i Sverige og Danmark i den samme perioden.
I faktiske tall betyr det at det er illegal IPTV i snaue 240 000 norske hjem, i aldersgruppen 15-74 år.
Det ble også gjort tilsvarende undersøkelser i 2023.
I det norske markedet gikk ulovlig IPTV minimalt ned fra 11 prosent i 2023 til 10 prosent i 2024-målingen når det gjelder husstander med ulovlig strømmeabonnement.
I de øvrige nordiske landene var det imidlertid en oppgang i forhold til antall hjem hvor det abonneres på ulovlige IPTV-tjenester.
I Danmark økte ulovlig IPTV fra 2023 med 9 prosent til 13 prosent i 2024. Tilsvarende økning i Finland var fra 7 til 8 prosent, en minimal oppgang. Svenskene opplevde også en sterkere ulovlig IPTV-økning, nærmere bestemt fra 11 til 13 prosent.
Totalt i Norden er det nå illegal IPTV i 1,3 millioner hjem. Den prosentmessige økningen fra 2023 til 2024 i Norden er på 14 prosent.
– Det er ingen tvil om at ulovlig IPTV vokser stort i Norden. I Norge og Finland ser vi relativt stabile tall fra 2023 til 2024. Tallene for Danmark og Sverige er langt mer bekymringsfulle. Og i Norden som helhet er det en situasjon som ikke lover bra. Dette er alvorlige tall for bransjen som lever av kjøp og salg av rettigheter – samt som distribuerer lovlig rettighetsinnhold, sier Borelius.
Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no